Misschien heb je er weleens iets over gehoord, of misschien is het nog totaal nieuw voor je.. Vingerzetting tijdens het piano spelen. In deze blog vertel ik je hier meer over!

De vingerzetting is de keuze van de vingers en handpositie tijdens het spelen van het nummer. Dit komt op de piano voor bij akkoorden en melodieën. Deze worden met verschillende vingers gespeeld. Tijdens het spelen van een nummer kan dit veranderen. Dat is afhankelijk van de muziek.

Waar is vingerzetting voor bedoeld?

Een goede vingerzetting is één van de basisprincipes voor het piano spelen. Met een goede zetting zorg je ervoor dat je op een comfortabele manier kunt spelen en je hand in natuurlijke posities kan blijven staan.

Als je een nummer van blad speelt staat de vingerzetting er vaak bijgeschreven.

Hoe ziet dat er nu uit?

De vingerzetting wordt genoteerd door middel van kleine getalletjes bij de noten.

Elk getal staat in verbinding met een vinger. (Zie afbeelding hieronder).

Vingerzetting

Een paar goede tips om te oefenen

  1. Oefen toonladders (deze kun je eenvoudig op internet opzoeken)

Hieronder heb ik de toonladder van C voor je uitgeschreven met de vingerzetting erbij. Kijk eens of je deze oefening heen en terug kunt spelen. Hetzelfde kun je doen met je linkerhand.

C D E F G A B C

1 2 3 1 2 3 4 5

  1. Er bestaan veel eenvoudige lesboekjes met veel oefeningen voor de vingerzetting. Hiermee train je niet alleen je vingerzetting maar ook je spieren.
  2. Als je een lastig nummer van blad speelt struikel je vaak over de vingerzetting. Pak de maten die moeizaam gaan eruit en oefen deze heel langzaam. Hierdoor leer je de vingerzetting beter en zul je zien dat het na een tijdje automatisch gaat. Vervolgens voer je het tempo op.

Een goede vingerzetting beheersen kost tijd. En wil je het goed aanleren kun je dit het beste doen doormiddel van lesmethodes. Maar wil je een goede techniek ontwikkelen? Investeer hier dan zeker tijd in! Het is de moeite waard.

Hoe vergaat jou de vingerzetting op de piano? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Lees ook zeker onze andere artikelen over piano leren spelen op Muziekschool.nl. Zoek je een goede pianocursus? Bekijk dan onze pianolessen!