Page content

Vingerzetting op de piano

Misschien heb je er weleens iets over gehoord, of misschien is het nog totaal nieuw voor je.. Vingerzetting tijdens het piano spelen. In deze blog vertel ik je hier meer over!

De vingerzetting is de keuze van de vingers en handpositie tijdens het spelen van het nummer. Dit komt op de piano voor bij akkoorden en melodieën. Deze worden met verschillende vingers gespeeld. Tijdens het spelen van een nummer kan dit veranderen. Dat is afhankelijk van de muziek.

Waar is vingerzetting voor bedoeld?

Een goede vingerzetting is één van de basisprincipes voor het piano spelen. Met een goede zetting zorg je ervoor dat je op een comfortabele manier kunt spelen en je hand in natuurlijke posities kan blijven staan.

Als je een nummer van blad speelt staat de vingerzetting er vaak bijgeschreven.

Hoe ziet dat er nu uit?

De vingerzetting wordt genoteerd door middel van kleine getalletjes bij de noten.

Elk getal staat in verbinding met een vinger. (Zie afbeelding hieronder).

Vingerzetting

Een paar goede tips om te oefenen

  1. Oefen toonladders (deze kun je eenvoudig op internet opzoeken)

Hieronder heb ik de toonladder van C voor je uitgeschreven met de vingerzetting erbij. Kijk eens of je deze oefening heen en terug kunt spelen. Hetzelfde kun je doen met je linkerhand.

C D E F G A B C

1 2 3 1 2 3 4 5

  1. Er bestaan veel eenvoudige lesboekjes met veel oefeningen voor de vingerzetting. Hiermee train je niet alleen je vingerzetting maar ook je spieren.
  2. Als je een lastig nummer van blad speelt struikel je vaak over de vingerzetting. Pak de maten die moeizaam gaan eruit en oefen deze heel langzaam. Hierdoor leer je de vingerzetting beter en zul je zien dat het na een tijdje automatisch gaat. Vervolgens voer je het tempo op.

Een goede vingerzetting beheersen kost tijd. En wil je het goed aanleren kun je dit het beste doen doormiddel van lesmethodes. Maar wil je een goede techniek ontwikkelen? Investeer hier dan zeker tijd in! Het is de moeite waard.

Hoe vergaat jou de vingerzetting op de piano? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Lees ook zeker onze andere artikelen over piano leren spelen op Muziekschool.nl. Zoek je een goede pianocursus? Bekijk dan onze pianolessen!

Comment Section

20 reacties op “Vingerzetting op de piano


Door Edith op 24 april 2017

Hoi Steven, ik ben vandaag begonnen op een keyboard. Ik zie dat een piano meer accoorden heeft. K9m ik daar straks niet meer in de problemen?


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Hoi Edith, leuk dat je bent begonnen! Ik denk dat je bedoelt dat een piano meer toetsen heeft dan een keyboard. Iedere complete toonladder beslaat 7 witte toetsen en de daar tussen liggende zwarte toetsen. Daarmee kun je alle akkoorden spelen die er bestaan. Dat een piano meer toetsen heeft betekent alleen maar dat je bereik groter is, je kunt dus dezelfde akkoorden ook hoger en lager spelen. Dat je de lessen volgt met een keyboard hoeft bij ons geen probleem te zijn. Wel raden we een keyboard aan met minimaal 60 toetsen in totaal (dus witte en zwarte bij elkaar). Veel succes! Groeten, Carina


Door diane op 24 april 2017

langzaam lukt het maar nog niet snel , rechts beter dan links , de ene dag beter dan de andere doordat ik fibro , geef niet op ,


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Ha Diane, voor jou een extra obstakel dus. Top dat je desondanks deze uitdaging aangaat. Oefening baart kunst, je zult het zien! Groeten, Carina


Door Ingrid Holtkamp op 23 april 2017

Je hebt gelijk: oefening baart kunst en uiteindelijk is het praktisch om de vingers om de juiste plek te hebben. Ik heb nu net 2 jaar les ( startte met 66 jr!) en heb veel profijt van consequent op de vingerzetting letten.
Heb in het verleden wel blokfluitles gehad en daarin zit ook nogal wat vingerzetting maar de piano is echt andere koek!! Het is niet anders.


Door Team Muziekschool.nl op 21 mei 2017

Goed dat je hier tijd in hebt geïnvesteerd Ingrid! Daar zul je zeker de vruchten van plukken. Groeten, Carina


Door Martina Bezemer op 22 mei 2019

Hoi Ingrid, wat leuk om iemand tegen te komen die net als ik nu ben, op 66 jarige leeftijd met pianospelen leren is begonnen.
Ik heb zojuist mijn tweede les gehad en ik vind het een uitdaging om met de zachte topjes van mijn vingers te leren “aanslaan en afrollen”. Jouw is het gelukt om dat “in je vingers” te krijgen?


Door Carien op 23 april 2017

Hoe doe je de vingerzetting als je de toonladder over meerdere octaven wil oefenen? Hoe pak je dan over? Met name met de linkerhand best lastig!


Door Team Muziekschool.nl op 23 mei 2017

Hallo Carien, om goed te kunnen overpakken is het vooral belangrijk dat je je handen en vingers bol neerzet. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijker met je duim onderlangs om verder te gaan. In een van de eerste lessen in onze cursus wordt dit al behandeld. Zet ‘m op en blijf oefenen! Groeten, Carina


Door Zoe op 23 april 2017

Als ik m’n arm dicht bij m’n lichaam hou en zo ontspannen mogelijk mijn hand op de toetsen zet, dan staat m’n hand/pols licht gedraaid op de piano, is dit een probleem?


Door Team Muziekschool.nl op 23 mei 2017

Hoi Zoe, dat is moeilijk te zeggen zonder het zien. Als je wilt mag je een foto sturen naar ons info-adres. In elk geval mag het geen geforceerde houding zijn. Je moet je goed kunnen ontspannen en het mag nooit pijn doen. We zien je mail graag tegemoet. Groeten, Carina


Door Gerda Wegman op 23 april 2017

Inderdaad, Steven… het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat is mij wel duidelijk geworden. Ook rustig aan opbouwen is wat ik geleerd heb. Ik neem dan ook zeker mijn tijd en wil het goed aanleren. Haastige spoed is zelden goed, toch? ;-)))
Ook ik ging in het begin te snel en dan ging het niet goed. Nu doe ik verschillende toonladders rustig aan en krijg het gevoel dat het van belang is om het goed aan te leren.
Groetjes, Gerda


Door Team Muziekschool.nl op 24 mei 2017

Wat leuk om te horen, Gerda! Inderdaad, haastige spoed is zelden goed! Rustig aan opbouwen en het gevoel in de vingers krijgen is erg belangrijk, voordat je te snel doorgaat. Fijn te horen dat dit nu zijn vruchten afwerpt bij je, ga zo door! Groetjes, Steven


Door Elisabeth op 22 januari 2017

mijn vingerzetting gaat als het eenmaal staat maar wisselen is een groot probleem, komen altijd verkeerd uit helaas en ik wil het zo graag.


Door Steven op 13 februari 2017

Hoi Elisabeth, een goede oefening om mee te beginnen is het spelen van een toonladder. Je begint dan bijvoorbeeld met de rechterduim op een C-toets ergens in het midden van het klavier. Dan speel je alle witte toetsen van links naar rechts, dus c d e f g a b c en daarna weer terug. Dit doe je met duim, wijsvinger en middelvinger, vervolgens doe je je duim onder je middelvinger door naar de f-toets, zodat je zo verder kunt spelen met duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink en vervolgens weer dezelfde weg terug. Blijven oefenen en dan wordt je er zelf behendig in. Succes ermee! Groeten, Steven


Door femmie op 9 januari 2017

rechts gaat prima maar samen vind ik heel moeilijkDoor hjb op 8 januari 2017

nooit te oud om te leren


Door Steven op 13 februari 2017

Daar ben ik het 100% mee eens! Onze oudste cursist is nu 82 jaar 🙂 Groet, Steven


Door arthur van goethem op 23 april 2017

he steven mijn vingerzetting is momenteel een flop ik heb namelijk een beetje artrose en dat is een probleem ,maar ik doe mijn best hoor toch bedankt

Plaats een reactie


*