8 tips om hoge noten te leren zingen

Veel mensen hebben moeite met het zingen van hoge hoten. Hoe haal je die hoge noten zonder dat je het gevoel hebt dat je er tegenaan moet duwen of ze er geknepen uit komen? Zijn die hoge noten überhaupt wel haalbaar, of is dat alleen weggelegd voor de ‘echte’ zangers?

Of je hoge noten kunt halen, en tot waar je bereik komt hangt in eerste instantie af van je stembanden zelf. De ene stem is hoger dan de andere.Dit heeft alles te maken met de dikte en lengte van je stembanden. We zijn in onze lichamelijke bouw niet allemaal gelijk. De ene persoon is 1.90cm, de andere 1.60cm. Dat verschil is er ook in de stembanden.

Er zijn wel manieren om jezelf te trainen zodat je toch hoge noten kunt halen, hier volgen 8 tips om hoge noten te leren zingen. 

Blijf ontspannen

Een veel gemaakte fout bij het willen halen van hoge noten is het omhoog bewegen van het gezicht. Hoe hoger de noot, hoe verder de nek uitgerekt wordt. Naast het feit dat dit er wat raar uit ziet is werkt het totaal niet. Je kunt het beste je gezicht zo ontspannen mogelijk houden, recht op de rest van het lichaam, met de kin heel lichtelijk naar de borst toe.

Als je hoge noten wilt zingen kan je je gezicht het beste zo veel mogelijk ontspannen. Ik zie veel mensen hun gezicht helemaal verkrampen als ze de hoge noten willen halen. Probeer het nog eens te zingen met een ontspannen gezicht. (Misschien handig om de hoge noten voor de spiegel te oefenen.)

Less is more

Probeer bij het zingen van hoge noten geen verschil te maken in volume. Vaak wordt het zingen van hoge noten geassocieerd met hard zingen. Hoe hoger, hoe harder. Dit is (meestal) niet de bedoeling of noodzakelijk. Zing de hoge noten alleen harder als de muziek er om vraagt.

Denk laag als je hoge noten zingt. Dus in plaats van er naar toe te zingen in een opwaartse beweging, probeer je de noten van de bovenkant te benaderen. Alsof je op de hoge noten neerkijkt.

Werk aan je bereik

Doe veel oefeningen die je bereik rekken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld toonladders te zingen. Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden ‘aanraakt’, zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. 

Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.

– Gebruik de juiste ademtechniek. De hoge noten zing je niet met je keel. Adem via je buik.