Page content

8 tips om hoge noten te leren zingen

Veel mensen hebben moeite met het zingen van hoge hoten. Hoe haal je die hoge noten zonder dat je het gevoel hebt dat je er tegenaan moet duwen of ze er geknepen uit komen? Zijn die hoge noten überhaupt wel haalbaar, of is dat alleen weggelegd voor de ‘echte’ zangers?

Of je hoge noten kunt halen, en tot waar je bereik komt hangt in eerste instantie af van je stembanden zelf. De ene stem is hoger dan de andere.Dit heeft alles te maken met de dikte en lengte van je stembanden. We zijn in onze lichamelijke bouw niet allemaal gelijk. De ene persoon is 1.90cm, de andere 1.60cm. Dat verschil is er ook in de stembanden.

Er zijn wel manieren om jezelf te trainen zodat je toch hoge noten kunt halen, hier volgen 8 tips om hoge noten te leren zingen. 

Blijf ontspannen

Een veel gemaakte fout bij het willen halen van hoge noten is het omhoog bewegen van het gezicht. Hoe hoger de noot, hoe verder de nek uitgerekt wordt. Naast het feit dat dit er wat raar uit ziet is werkt het totaal niet. Je kunt het beste je gezicht zo ontspannen mogelijk houden, recht op de rest van het lichaam, met de kin heel lichtelijk naar de borst toe.

Als je hoge noten wilt zingen kan je je gezicht het beste zo veel mogelijk ontspannen. Ik zie veel mensen hun gezicht helemaal verkrampen als ze de hoge noten willen halen. Probeer het nog eens te zingen met een ontspannen gezicht. (Misschien handig om de hoge noten voor de spiegel te oefenen.)

Less is more

Probeer bij het zingen van hoge noten geen verschil te maken in volume. Vaak wordt het zingen van hoge noten geassocieerd met hard zingen. Hoe hoger, hoe harder. Dit is (meestal) niet de bedoeling of noodzakelijk. Zing de hoge noten alleen harder als de muziek er om vraagt.

Denk laag als je hoge noten zingt. Dus in plaats van er naar toe te zingen in een opwaartse beweging, probeer je de noten van de bovenkant te benaderen. Alsof je op de hoge noten neerkijkt.

Werk aan je bereik

Doe veel oefeningen die je bereik rekken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld toonladders te zingen. Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden ‘aanraakt’, zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. 

Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.

– Gebruik de juiste ademtechniek. De hoge noten zing je niet met je keel. Adem via je buik.

10 Gratis Zanglessen
Vul hieronder je naam en e-mailadres in om direct toegang te krijgen tot 10 gratis Zanglessen
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam.

Comment Section

21 reacties op “8 tips om hoge noten te leren zingen


Door Nienke op 30 juni 2017

Hallo,
Een jaar geleden haalde ik makkelijk hoge noten. Nu heb ik er echter moeite mee en slaat mijn stem heel soms zelfs over. Als een jongvolwassen vrouw vind ik dit niet prettig. Ik rook en drink niet. Heeft iemand een idee waar dit door kan komen en wat ik er het beste tegen kan doen? Alvast bedankt.


Door Team Muziekschool.nl op 2 juli 2017

Hoi Nienke, dat is vervelend zeg. Het kan aan je leeftijd liggen. Je zegt dat je jongvolwassen bent, mogelijk zijn je stembanden afgelopen jaar nog in ontwikkeling geweest richting volwassenheid en is je stem een tikje lager geworden. Als dat het niet is zou het overbelasting kunnen zijn, of een virus aan je luchtwegen waar je al lang mee doorloopt of misschien dat er bepaalde emoties in de weg zitten. Hoe dan ook, goed voor je stem zorgen is altijd belangrijk. Roken en drinken doe je al niet, maar daarnaast is koffie ook niet zo goed voor je stem. Verder is een goede warming-up altijd aan te raden voordat je gaat zingen. Een stemcoach kan je misschien verder helpen. Ik hoop dat je er uit komt! Groetjes, Carina


Door Vera op 21 maart 2017

Hallo, ik heb na een operatie geen hoog bereik meer, zou het kunnen dat mn stembanden zijn beschadigt door de inturbatieslang, tijdens de narcose? Voor de operatie kon ik namelijk makkelijk hoge noten halen.


Door Steven op 5 april 2017

Beste Vera, wat vervelend om te horen! Helaas heb ik daar geen ervaring mee. Wel weet ik dat rust en herstel na een operatie belangrijk is, wellicht dat het je later wel weer lukt? Hoe dan ook, sterkte met het herstel. Groeten, Steven


Door Ivette op 12 november 2017

Ben in hetzelfde geval. Haalde voor mijn operatie de hoge sol, nu amper nog de hoge mi.


Door Dayenne op 9 maart 2017

Hoi alleta,
Ik wil beter leren zingen.
alleen ik weet niet hoe.
Ik zing bijna elke dag maar ik vindt het niet mooi klinken.
Mijn hoge noten zijn vals.
Vraag: Hoe kan ik mooier leren zingen ?


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Hallo Dayenne, mooier leren zingen is een geweldige ambitie! Maar je vraag is heel breed. Dat het niet mooi klinkt (volgens jou) kan liggen aan je intonatie, uitspraak, ademhaling, klankkleur…). Heb je al zangles? Zo niet, dan zou ik je aanraden een goede zangdocent in jouw buurt te zoeken. Is die drempel te hoog of vind je dat meteen zo prijzig dan zou je wellicht kunnen starten met onze online zangcursus. Werk aan je wens, want zingen is heerlijk! Groeten, Carina


Door sarah op 15 december 2016

hai, ik kan wel hoge noten halen maar daar lijd mijn ademhaling heel erg aan,ik neem mezelf soms op als ik zing en dan stop ik echt midden in een hoge noot en dan ga ik opeens heel langzaam zingen, veel mensen zeggen dan dat je uit je buik moet ademhalen maar hoe moet je uit je buik ademhalen . heeft iemand tips😊


Door Team Muziekschool.nl op 20 mei 2017

Hoi Sarah, mooi dat je het bereik in elk geval wel hebt! Nu zou het fijn zijn als het je ook nog wat gemakkelijker af ging. Dat kun je echt wel aanleren, maar het vraagt om oefening en bewustzijn van je ademhaling. Onze zangdocente schreef eerder een blogpost over de Buikademhaling, deze staat boordevol tips. Het gaat je vast lukken, soms moet het kwartje alleen maar even vallen. Veel succes! Groeten, Carina


Door Noortje op 18 november 2016

Ik span automatisch mijn gezicht aan en ik krijg helemaal het idee dat mijn stem fijn geknepen wordt


Door rosa op 18 september 2016

ik zit bij een net begonnen girl bandje en ik wil graag de uithalen doen. ik het een beetje het gevoel dat mijn stem samen knijpt als ik zing. maar ik weet dat ik de uithalen wel kan. heb je tips??


Door Aletta Meijer op 18 september 2016

Hoi Rosa, Leuk dat je een bandje bent begonnen! In dit artikel staan 8 tips om de hoge noten te halen. Daarmee kun je aan de slag. Mocht je meer willen leren over zingen dan kun je natuurlijk onze zangcursus volgen. 🙂 Meer info vind je op https://muziekschool.nl/zang-cursus/ Succes met de uithalen!


Door cindy op 4 augustus 2016

Ik merk dat als ik zing en de hoge noten moet raken ik moeite krijg met het houden van die noten ik ga dan al heel snel weer terug naar lager terwijl ik ze wel kan halen hoe kan ik er voor zorgen dat ik het langer vol hou


Door Aletta Meijer op 24 augustus 2016

Hoi Cindy, Goed dat je de hoge noten haalt! Een tip om de noot langer aan te kunnen houden is om de noot steeds een beetje harder te gaan zingen. Ook is het belangrijk om je ademsteun te gebruiken en niet te gaan ‘knijpen’ met je stem. Succes!


Door lisa op 2 augustus 2016

hoii, , ik wil graag in musicals spelen alleen het enige wat ik niet kan is zingen… ik heb een trilling in me stem maar hoe krijg ik die weg…???Door anoniem op 11 februari 2016

probeer eens met ogen dicht


Door sara op 27 juni 2015

Hoi, ik heb van mij zelf een lage stem. Dus zing ik ik vaak mannenliedjes omdat die makkelijker tehalen zijn. Wil ik een vrouwenlied zingen met hoge noten scheurt mijn stem en klinkt het niet lekker voor mijn gevoel. Betekent het omdat ik een lage stem heb dat ik geen hoge noten kan zingen? Ik probeer het afentoe weer maar dan scheurt mij stem. Heb ik het wel in mijn bereik? Wat kan ik doen
Groetjes sara 


Door Aletta op 9 september 2015

Hoi Sara,

Het is lastig om zonder je gehoord te hebben te zeggen wat je bereik is, maar het kan wel zo zijn dat je een lage stem hebt en je daarom bij lage nummers meer comfortabel voelt. Als je schrijft dat je stem scheurt, bedoel je dan dat je stem in de hoogte wegvalt of niet mooi klinkt? Wat ik wel eens zie is dat vrouwen het wat eng vinden om hoog te zingen, en daardoor bij de hoge noten gaan knijpen. Omdat ze knijpen lukken die hoge noten juist niet, waardoor ze toch weer terugvallen op lage mannen-liedjes. Het zou dus ook een kwestie van techniek kunnen zijn. Dat je wel hoger kan zingen, maar dat daar persoonlijk advies voor nodig is. Excuus voor de late reactie, in ieder geval succes!


Door Valere op 1 februari 2015

Hoi ik Moët
Volgende week een audite doen waarbij ik ga zingen. Alleen ik veel menses zeggen dat ik meer vanuit de buik moet zingen maar hoe zing je nou precies vanuit je buik?


Plaats een reactie


*