Waar moet je op letten als je een piano koopt? Welke merken zijn goed? En is een tweedehands piano goed of moet het een nieuwe zijn?

Als je begint met piano spelen zie je door de bos het bomen niet meer. Ik heb dit artikel gemaakt om je wegwijs te maken!

Welk merk piano is goed?

Dit is de meest gestelde vraag die ik binnen krijg. Het antwoord daarop is niet zomaar te geven, want het is vooral een persoonlijke keuze. Ik ben zelf een fan van Yamaha vanwege de verfijnde aanslag, maar een ander vind misschien een Kawai mooi klinken.

Het eerste advies wat ik je dus wil geven is: ga naar een pianozaak bij jou in de buurt. Als je nog niet kunt piano spelen vinden de medewerkers het geen probleem wat voor te spelen, zodat je in ieder geval het geluid kunt horen. Selecteer daarbij de pianomerken die bij je budget passen.

Topmerken zijn Bechstein, Bösendorfer en Steinway & sons. Goede merken zijn Hofmann, Steinberg en Yamaha. En prima piano’s uit de beginnersklasse zijn Kawai en Casio.

Nieuw of tweedehands?

Een piano van tientallen jaren oud kan nog prima spelen! Zelf heb ik een Yamaha uit de jaren 80 die gereviseerd is, dus er als nieuw uit ziet en perfect speelt. Zou ik deze nieuw kopen zou ik zo’n €10.000-15.000 euro kwijt zijn en nu nog maar de helft. Maar ook piano’s uit de jaren 70 of 60 of nog ouder spelen nog prima. Meestal is de bas wat minder dik bij deze piano’s.

Persoonlijk zou ik dus liever een tweedehands piano kopen, dan een lagere klasse merk voor het zelfde geld die nieuw is.

Digitale piano of keyboard

Als je minder dan € 1.000-2.000 euro te besteden hebt is een digitale piano een prima alternatief. Daarnaast kun je ook nog eens je koptelefoon op doen als je oefent, wat met een akoestische piano wat lastig gaat. Tenzij je een zogeheten silent systeem laat inbouwen, maar dat is weer een ander verhaal.

Een digitale piano heeft evenveel toetsen als een echte piano. Bovendien zijn de toetsen gewogen, dit betekent dat ze even zwaar aanvoelen als een echte piano. Dit is bijvoorbeeld bij een keyboard, een nog goedkoper alternatief, niet het geval. Een keyboard heeft meestal zo’n 60 toetsen i.p.v. de volledige 88. Daarnaast zijn deze toetsen heel licht in de aanslag, wat nogal een omschakeling is als je van keyboard naar een (digitale) piano gaat. Maar als je niet meer dan €100-200 euro te besteden hebt, is dat een prima alternatief!

Een goede digitale piano koop je voor zo’n €500-1.500 euro, tenzij je deze natuurlijk via marktplaats koopt. Zelf ben ik enorm fan van het merk Roland, voor zowel de digitale piano als een keyboard. Het geluid lijkt net op dat van een echte piano. Maar ook Yamaha is een goed merk! Moet het wat goedkoper, is Casio bijvoorbeeld een prima alternatief.

Conclusie

Ga dus vooral naar de plaatselijke muziekhandel om het een en ander te horen en te voelen! Misschien vind je een lichte aanslag fijner dan een zware. En misschien vind je het ook belangrijk hoe de (digitale) piano eruit ziet. Bekijk en luister naar de verschillende opties in jouw prijsklasse en dan weet je zeker dat je de komende jaren veel plezier gaat beleven aan jouw hobby!