Waar moet je op letten bij het kopen van een piano?

Wat leuk dat je een piano gaat kopen! Maar tegelijkertijd wil je natuurlijk ook een goede keuze maken. Want waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je een piano koopt?

Vergelijk!

Het is heel belangrijk om verschillende soorten piano’s naast elkaar te kunnen vergelijken. Er zijn namelijk geen twee piano’s hetzelfde. Binnen jouw budget is het dus heel belangrijk om meerdere piano’s te (laten) bespelen, om te bepalen welke piano bij jou past. En daarbij kan ik zeggen: kies met je hart! Het is erg belangrijk om op je gevoel af te gaan bij het kiezen van een piano. Zo heb ik zelf ook mijn keuze gemaakt.

Een piano of een vleugel?

Zelf heb ik onlangs een Yamaha vleugel gekocht bij Bol Piano’s. Deze moest mijn oude Yamaha piano vervangen. In beide gevallen heb ik eerst heel veel piano’s bespeelt en dat kan ik jou ook aanraden. Jij moet immers de klank en de aanslag van de piano fijn vinden. Dit is dus echt jouw persoonlijke smaak.


Een vleugel is een pracht instrument, maar het kost wel de nodige ruimte én budget. Waar je al een mooie nieuwe piano hebt voor zo’n € 5.000,-, starten hiermee pas de prijzen voor vleugels. En daarna loopt het al snel op.

Nieuw of tweedehands?

Het kan flink in budget schelen om een tweedehands piano te kopen, let alleen wel goed op de conditie van het instrument. Vraag altijd goed na of de piano altijd zijn onderhoud heeft gehad.

Zowel mijn huidige vleugel, als mijn vorige piano, zijn tweedehands. Maar ik vind dat juist karakter aan het geluid geven. Bovendien zijn deze piano’s (allemaal bij Bol gekocht) gereviseerd: dus naast het stemmen zijn ook de onderdelen vervangen die aan vervanging toe waren én is de lak geheel opnieuw aangebracht. Qua uiterlijk niet van nieuw te onderscheiden dus!

Wat wordt jouw nieuwe piano?

Mijn advies is dus om vooral zelf te ervaren welke piano bij je past, door zoveel mogelijk instrumenten te bespelen. En als je liever niet zelf wil of kunt spelen, vraag je een medewerker om voor je te spelen. Bol Piano’s heeft meer dan 1.500 piano’s op voorraad en super behulpzaam personeel, dus na een bezoekje word je al zoveel wijzer! En daarnaast is het een geweldige ervaring om zoveel mooie instrumenten te zien en te horen.. heel veel succes met je keuze!