Leren drummen - Het plaatsen van de klopper

kickpedaalEven heel wat anders! Een onderschat onderwerp waar ik zelf ook pas later mee aan de slag ben gegaan: De klopper van het kickpedaal. Veel drummers schroeven deze zo dat ze precies het midden van het vel raakt (zonder daar eigenlijk bij na te denken want “het hoort toch ongeveer zo?”), maar is dat wel de bedoeling? Kan dit ook anders? Wie wil leren drummen moet ook alle onderdelen goed kennen.

Ja, het kan de bedoeling zijn. Maar inderdaad, het kan ook anders. Het eerste wat ik hierin even mee wil nemen is de kracht waarmee u het pedaal terug krijgt als u deze iets off-center (naar boven of beneden, niet naar de zijkanten) plaatst. Dit zal absoluut veranderen. Dit heeft uiteraard ook te maken met de spanning van uw veer, en daarnaast de grootte en het gewicht van uw klopper. Dit valt vaak dus ook zo te compenseren dat u uiteindelijk het verschil in plaatsing niet zult merken. De afstand die het pedaal moet afleggen zal ook veranderen, waar u absoluut aan zult moeten wennen.

Waarom? De Sound!

Maar waarom? Wat is het nut hiervan? Simpel: sound. Een perfect “misplaatste” klopper kan uw oren doen verbazen. U krijgt opeens minder attack, meer “ring” en boventonen en kunt van uw kick bijna een “doorlopend” geluid maken. Aan te raden voor de drummer die iets lichter speelt.

drum met kicker

Dit is een van de vele kleine foefjes die u kunt toepassen om uw sound nét een extra zetje te geven en op het niveau te tillen waar u wilt zijn. Vaak worden naar mijn mening dit soort dingen onderschat. Vergeet bij deze dus ook niet dat dit een drummer óók goed maakt. Experimenteer er mee en kijk welk verrijkend effect u op deze manier kunt bereiken. Past het het niet bij u en heeft u juist wél die attack en sub nodig? Mooi zo. Dan weten we dat ook weer.

P.S. Bij elektrische kits kunt u dit vaak instellen!

klopper

Op Muziekschool.nl vindt u nog veel meer interessante artikelen om te leren drummen. Bekijk ook hier onze drum cursus.