Een goede pianist kenmerkt zich natuurlijk hoofdzakelijk door het opleveren van een prachtig geluid. Maar zoals in veel contexten het geval is, wil het oog ook wat. Een echte liefhebber van pianospel zal vooral het geluid van de snaren waarderen, maar het kan een enorme plus zijn als het spel er vloeiend uitziet. Daarnaast is het natuurlijk een kwaliteit op zich om snel te kunnen spelen, een kwaliteit die menig pianospeler (ook van hoog niveau) nog beaamt ooit te leren. Is het dan echt héél belangrijk om heel snel te kunnen spelen? Dat is misschien een meningskwestie. Maar het is absoluut een leuke uitdaging en doel om jezelf te stellen! Ga jij de uitdaging aan? Wij hebben alvast een paar tips hoe jij je handen sneller maakt!

 

Gebruik alleen je vingertoppen

Door vloeiend te leren spelen met alleen je vingertoppen kan je al veel snelheid winnen zonder veel “extra” moeite of oefeningen. Als je goed naar je pianospel kijkt, zie je misschien ook bij jezelf wel dat je veel kracht zet met je hand en vingers, in plaats van alleen je vingertoppen. In deze situatie geldt vaak de volgende regel: hoe meer spieren actief zijn voor een beweging, hoe minder snel de actie uitgevoerd wordt. Door effectief en efficiënt gebruik te maken van de snelheid van je vingertoppen (net als je doet als je op een toetsenbord typt, bijvoorbeeld!) kan je veel winst boeken in je spel.

Speel elke dag

Practice makes perfect, Übung macht Meister, oefening baart kunst. Elke taal heeft zo z’n variant van dit wereldberoemde spreekwoord. Er zijn zelfs boeken geschreven over de theorie dat je elke vaardigheid kan leren door er 10.000 uur aan te besteden. De strekking is in ieder geval duidelijk: als je maar genoeg oefent, word je uiteindelijk overal beter in. In deze situatie kan het ook helpen als je ritme in je oefenen aanbrengt, dus bijvoorbeeld elke dag of elke twee dagen oefent in je spel. Merk je nog steeds geen vooruitgang in je spel? Verander dan de oefeningen die je doet. Bijvoorbeeld…

Herhaal vaak dezelfde patronen

Door vaak dezelfde beweging te maken, raken er bepaalde “snelwegentussen je hersenen en vingers beter verbonden. Om die analogie door te trekken: de snelwegen waar meer verkeer overheen gaat, worden beter bestraat. Hier worden putjes en gaten sneller uit de weg gehaald en kan je sneller overheen. Dit gebeurt net zo met ons neuromusculair systeem (alle verbindingen tussen je hersenen en je spieren). Als je een aantal passages fijn/mooi vindt om te spelen, kan je die als oefening gebruiken. Je hersenen raken dan gewend om deze toetsen aan te slaan en het zal per keer makkelijker en sneller gaan!

Weet waar alle noten zitten – kijk alleen voor grote stappen naar je piano

Uit je hoofd leren waar welke noot op de piano zit, is essentieel om snel te leren spelen. Je hebt vaak geen tijd tijdens het spelen om de toetsen opnieuw in je op te nemen, waardoor het proberen om dit toch te doen resulteert in het vertragen van je spel. Dit willen we juist voorkomen in deze post! Alleen als je een grote stap over de toetsen maakt, moet je kijken waar je je vingers plaatst. Eigenlijk moet je buiten de grote stappen om, met gesloten ogen kunnen spelen!

Bonus tip: zit altijd op dezelfde plek

Ook deze tip heeft te maken met het neuromusculaire systeem. Want wanneer je er voor zorgt dat je pianokruk altijd op dezelfde plek voor de piano en op dezelfde hoogte staat, kan je lichaam meer uit gewoonte bewegen dan wanneer hij zich opnieuw moet aanpassen aan de omgeving. Hierdoor kan je direct beginnen met spelen, zonder dat je armen, handen en vingers zich eerst moeten aanpassen aan de nieuwe positie!

Kan je met deze tips vooruit? Als je specifieke tips zoekt, of tips hebt voor anderen, schroom dan niet om deze hieronder te delen! Wij horen ze graag. Het snel kunnen spelen van noten is een mooie extra kwaliteit, maar uiteindelijk zijn de klanken belangrijker dan de snelheid daarvan. Oftewel: als het maar goed klinkt, hoeft het niet per sé altijd snel. Maar mocht je geïnteresseerd zijn om jezelf deze uitdaging te geven, dan is dit een leuke stap!