Je piano. Het kan één van je meest gewaardeerde bezitten zijn, zowel financieel als emotioneel. Dus zeker iets om goed op te passen! Buiten er regelmatig op spelen (voor de liefde en om alle onderdelen bewegende te houden!) zijn er nog een paar dingen die je moet doen om je piano bespeelbaar te houden. Tip 1: maak je piano schoon! Dit is zeker niet iets om over het hoofd te zien of om een keer (te veel) over te slaan, want dan kan je piano gaan krassen, dof worden of zelfs dof gaan klinken! Neem jij regelmatig de volgende stappen door, dan weet je zeker dat je je piano schoon houdt! 

​De toetsen

Stof je toetsen genoeg af! Dit klinkt als iets ongelooflijk arbitrairs (en misschien is het dat ook wel) maar vergeet niet dat stof altijd aanwezig is en dat ook stof je piano kan bekrassen. Let er daarom ook op dat je de stof en wellicht andere restjes zoals zand en viezigheid voorzichtig verwijderd, want ook het verwijderen (en dus het verschuiven) van stof en viezigheid kan je lak en je toetsen beschadigen! Eventueel kun je ook de klep over je toetsen klappen na het spelen, maar dan nog is het handig om regelmatig je toetsen schoon te maken. ​Doe dit elke paar dagen!

​Voor ivoren toetsen: Zorg dat je de toetsen met een heel licht vochtig doekje schoonmaakt, maar dat je hem direct daarna weer droog wrijft met een ander doekje! De doekjes kunnen het best wit zijn. Wrijf van achter op de toets naar voren en niet zijwaarts, want dan kun je de viezigheid juist tussen de toetsen wrijven!

​Voor plastic toetsen: Hier heb je iets meer vrijheid mee, maar nog steeds dient er voorzichtig schoongemaakt te worden. Ook (zeker) nog steeds alleen van achter naar voren wrijven!

​De klankkast

Je kunt de buitenkant van je piano het beste op dezelfde manier schoonmaken als de ivoren toetsen, buiten het feit dat je er op moet letten dat je je wrijvingen met de nerven in het hout mee laat lopen. Het polijsten van je kast kun je het best zo lang mogelijk achterwege laten, tot het nodig is. Mocht je jezelf hier niet zo zeker in voelen, kun je dit misschien het best door een professional laten doen.

​De binnenkant van je piano kun je het best schoonmaken door de stof eruit te blazen met een blik samengeperste lucht. Maak je liever niet zelf de binnenkant van je piano schoon? Ook dit is een klus die makkelijk aan een professional uit te besteden is!

Hou je piano schoon, maar ook veilig!

  • ​Was altijd je handen voordat je gaat spelen
  • Houd je piano uit de zon
  • Bewaar je piano niet in een vochtige ruimte
  • Zet niet zomaar objecten op je piano, vooral geen drinken/eten! Lampjes, metronomen etc. kun je het beste op een onderzetter/stukje stof leggen
  • Sluit na het spelen altijd de klep over de toetsen

Hiermee weet jij de komende jaren weer hoe je je piano schoon houdt! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag een leuke en leerzame pianoblog in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!