Liedjes schrijven, ook wel songwriting genaamd, kan je op verschillende manieren doen. Je kunt liedjes schrijven met de piano, de gitaar, door te neuriën, of zelfs uit je hoofd schrijven (denk aan Mozart, die muziek in zijn hoofd hoorde en het vanuit daar op ging schrijven). In welke volgorde je begint met schrijven is persoonlijk.

De ene persoon begint met het schrijven van de tekst, de andere met het schrijven van akkoorden of met de melodie. Om een goed liedje te schrijven maakt de volgorde niet uit. Maar hoe schrijf je een liedje? 

Wat er bij een liedje schrijven komt kijken is over het algemeen hetzelfde. Laten we stap voor stap de basis ingrediënten, om een goed liedje te schrijven, even langs gaan: Hoe schrijf je een liedje?

De Melodie

Een van de belangrijkste ingrediënten voor het schrijven van je liedje is de melodie. De melodie is tenslotte wat iedereen gaat meezingen als het een grote hit wordt. Bij liedjes schrijven is het verstandig altijd een opname te maken als de melodie nog niet vast staat. Dit om te voorkomen dat je een goed idee per ongeluk vergeet. Dat zou zonde zijn.

De Tekst

Een liedje dat alleen bestaat uit lalalala is wat saai, de 2e stap is het schrijven van een tekst. Zorg ervoor dat de tekst op de muziek past. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van het liedje. Is het een rustig, zacht liedje, dan zou ik voor een lieve of romantische tekst gaan. Heeft het een opzwepende melodie, dan is een vrolijke of energieke tekst passend.

Ook moet de tekst op het ritme van de melodie passen. Het is wat verwarrend als de ene zin 3x zo lang is als de andere, terwijl ze op dezelfde melodie moeten passen. Bij het schrijven van een tekst is het mooi als het rijmt. Het is geen must, maar let wel op de klanken. Klinkt de tekst goed op de melodie?

De Akkoorden

Nu het schrijven van de melodie en tekst af is, is je liedje nog acapella. Dat wil zeggen, zonder achtergrondmuziek. Kies een instrument, bijvoorbeeld piano of gitaar om je liedje mee te begeleiden. Dan klinkt je liedje als snel meer ‘af’.

Hoe schrijf je een liedje met structuur

Je kunt het beste in een structuur schrijven. Zonder structuur klinkt je liedje niet zo spannend. In popmuziek is de basisstructuur van een liedje als volgt:

– Intro

– Couplet

– Refrein

– Couplet

– Refrein

– Bridge

– Refrein

– Outro

Begeleiding

Misschien wil je er nog meer instrumenten bij. Probeer voor de andere bandleden zo duidelijk mogelijk op te schrijven wat jij bedoelt. Wat voor gevoel het liedje heeft, de sfeer van het liedje. Hoe beter jij die dingen op weet te schrijven, hoe beter zij dat kunnen vertalen naar muziek.

Opnemen

Als het schrijven klaar is, kan je je liedje gaan opnemen. Of beginnen met het schrijven van je volgende liedje! Het schrijven van een liedje werkt verslavend, dus als je eerste liedje af is, dient het volgende liedje zich vast snel aan! Succes!