Hoe verminder je geluidsoverlast door een piano?

Het gebeurt wel eens dat je gezellig met je buren aan de koffie zit en ze opeens vragen hoe het met je pianolessen gaat. “Ja, goed. Het is nog wel wennen, hoor.” zeg je dan. Wanneer je buren dan antwoorden “Ja, dat horen we…”, kun je jezelf afvragen of je misschien wat moet gaan doen aan de geluidsoverlast! Veel buren hebben last van pianospel, omdat het luide akoestische instrument bijvoorbeeld tegen de tussenmuur staat. Wat kun je doen om geluidsoverlast door de piano te verminderen of zelfs te voorkomen? Wij nemen een paar tips door!

Welke soorten geluid komen er uit de piano?

Het is niet onbelangrijk om te weten wat geluid precies is. ​Er zijn hoofdzakelijk twee soorten geluid die uit je piano komen. Luchtgeluid en contactgeluid. Het verschil zit hem, zoals je waarschijnlijk kunt afleiden, in of je het geluid voelt of hoort. We leggen het verschil kort uit.

Luchtgeluid

Luchtgeluid is al het geluid dat je hoort. Dit zijn de hoge tonen, de middentonen en de lage tonen. Dit geluid bestaat (ongeveer) uit de frequenties tussen 20Hz en 20.000Hz, waar 20Hz de lage bastonen zijn en 20.000Hz een hele schelle, hoge piep is. Met een online test als deze kun je testen hoe ver jouw gehoor nog ontvangt. Dit is het geluid wat jij hoort wanneer je piano speelt en waar je op baseert of je goed of slecht speelt.

geluidsoverlast door piano

Het spectrum van geluid

​Contactgeluid

Contactgeluid is een ander fenomeen. Zoals hierboven beschreven, is dit het geluid dat je voelt, ofwel de trillingen die het geluid teweeg brengt. Dit is bijvoorbeeld wat je voelt wanneer je een actiefilm kijkt met een sterke subwoofer op je tv aangesloten. Vooral lage tonen brengen contactgeluid teweeg, omdat deze lagere frequenties beter resoneren in bouwmaterialen (hout, beton).

​Let op je vloer!

Vooral in oudere (vrijstaande) huizen zie je vaak dat er een mooie houten vloer ligt. Dit ziet er geweldig uit, maar resoneert veel meer dan de bedoeling is. Vooral als er een holle (kruip)ruimte onder de vloer ligt, wordt je vloer een heuse tweede klankkast voor de piano. Dit klinkt niet alleen slecht voor jou, maar draagt ook veel sneller door naar de buren. Dit geluid is namelijk geen zuiver pianogeluid, maar een vervormd geluid wat kan storen met de pure klanken van de piano.

Oplossingen voor geluidsoverlast door piano

​Een idee om geluidsoverlast door de piano aan te pakken is om een laag isolatie aan te brengen tussen de piano en de vloer. Hier is speciaal materiaal voor beschikbaar. Wat nog beter werkt en er ook netter uitziet, is wanneer je zorgt dat er in de kamer/ruimte waar de piano staat onder de gehele vloer een laag isolatie wordt aangebracht. Dit is rigoureuzer, maar op die manier weet je wel zeker dat je geen problemen meer hebt met “geluidlekken“. Een laatste alternatief is om een volwaardige geluidsstudio te laten aanbrengen in je huis.

​​Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag twee pianoblogs in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand!