Het wordt weer winter. En dan hebben we niet alleen last van de kou, maar ook van de jaarlijkse griep die rond gaat. Snotteren, hoofdpijn, keelpijn en hoesten. Geen pretje.

Voor zangers en zangeressen is het dubbelop vervelend. Je stem is je instrument, en juist je stembanden krijgen het zwaar te verduren tijdens een griepje. Vooral hoesten veroorzaakt pijn en heesheid aan de stembanden. Dat hoesten, is daar niet iets aan te doen? En hoe kan je hoesten om je stembanden te sparen?

Wat is hoesten?

Hoesten is een reactie op een irritatie van de luchtwegen door haartjes, stofdeeltjes of (een teveel aan) slijm.Het lichaam reageert daar op door een kriebel weg te hoesten en er zo voor te zorgen dat slijm niet vast gaat zitten in je keel. In feite is aan het hoesten zelf dus weinig te doen. Maar wel aan de manier waarop we hoesten.

Hoe moet het niet?

Veel mensen proberen het hoesten te vermijden door hun keel te schrapen, wat funest is voor je stembanden, want je schraapt daarmee ook het slijm van je stembanden, wat er juist zit om je stembanden te beschermen.

Ook het proberen niet te hoesten is niet goed voor je stembanden. Behalve dat je het er zelf benauwd van krijgt, zal je lichaam er vervolgens nog een schepje bovenop doen om dat slijm weg te werken, waardoor je uiteindelijk nog harder gaat hoesten, en je je stembanden dus uiteindelijk niet spaart.

Ook het explosieve, keiharde hoesten is niet lekker voor je stembanden. Je geeft je stembanden door zo hard te hoesten niet alleen een opdonder, maar activeert ook de aanmaak van slijm, omdat je het slijm van je stembanden weg hoest, wat jouw lichaam juist aanmaakt om je stembanden te beschermen.

Hoe moet je hoesten om je stembanden te sparen?

De beste manier om te hoesten om je stembanden te sparen is door te hoesten met een open keel en open stemspleet. Hoesten met een zacht, hees karakter, ook wel ‘huffen‘ genaamd. Bij huffen adem je uit alsof je een spiegel bewasemt door het woord ‘huf‘ te zeggen.

Ook neuriën is fijn voor je stembanden. Door te neuriën tril je het vastzittende slijm los van je stembanden en kan je het op een zachte manier naar boven hoesten. Neurie op een lage klank. Heerlijk voor je stembanden, en ontspannend voor jezelf. Vanaf nu weet ook jij op welke manier je moet hoesten om je stembanden te sparen!