De meeste zangers en zangeressen zingen een liedje precies zoals het origineel. Maar heb je wel eens geprobeerd om wat variaties te maken in een liedje? Gewoon, omdat het mag! Variaties maken die niet van te voren bedacht zijn, en melodieën die uit het niets in je op komen en direct zingt wordt improviseren genoemd.

Die ene noot

Lukt dat ene riedeltje steeds niet? Verander hem ter plekke en ontdek wat er gebeurt.Door te improviseren kan je een nummer aanpassen op het geluid en bereik van je eigen stembanden. Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. De enige echte regel die geldt is dat het leuk moet klinken.

Improviseren met bestaande nummers

Begin te improviseren door kleine veranderingen te maken. Dat kan je doen door eerst 1 noot te veranderen. Je kunt variëren met de toonhoogte of de lengte van een noot, woord of zin. Je zou ook woorden toe kunnen voegen. Hoe vaak hoor je een zanger ‘oh’ of ‘yeah’ tussen 2 regels door zingen die je op de opname nooit had gehoord?

??????????????

Om echt te improviseren moet je wel rekening houden met een valkuil.Veel zangers en zangeressen denken te improviseren, terwijl ze dezelfde verandering die ze hebben bedacht steeds opnieuw zingen. In feite heb je dan gewoon het nummer veranderd, en ben je nog steeds niet aan het improviseren. Improviseren is echt het ter plekke bedenken van de verandering, die staat van te voren niet vast.

Improviseren is loslaten

Improviseren kan ook zonder een bestaande tekst of melodie. Je verzint dan ter plekke wat je gaat zingen en je gaat mee met de muziek op de achtergrond, of zingt je melodie en/of tekst a capella. Dit wordt ook wel freestylen genoemd. Improviseren is lastig als je bang bent om fouten te maken. Improviseren is loslaten. Improviseren is, als het goed lukt, de ultieme vrijheid in zingen!