Vaak wanneer we verkouden zijn, of op andere manier last hebben van onze stem, gaan we fluisteren. We willen onze stem niet te veel belasten en denken dat fluisteren een betere optie is, vanwege het zachte karakter. Dit fluisteren om onze stem te ‘sparen’, is dat eigenlijk wel een goed idee? 

Wat is fluisteren?

Fluisteren is spreken zonder de stembanden te laten trillen. Je hoort bij het fluisteren geen toon, maar slechts de lucht die met veel druk naar buiten wordt geperst.

Fluisteren is minder goed verstaanbaar dan spreken, en ook het verschil tussen stemhebbende en stemloze medeklinkers is lager dan bij normale spraak.
Wist je dat het bijvoorbeeld onmogelijk is om verschil te maken tussen een s en een z tijdens het fluisteren?

Sssshh!

We fluisteren om verschillende redenen. Bijvoorbeeld tijdens concerten wanneer we stil moeten zijn, wanneer we anderen niet willen storen, of wanneer we in het openbaar ongemerkt over iemand willen roddelen zonder dat de andere persoon het kan horen. Over het algemeen wordt fluisteren gekenmerkt als een anti-sociale handeling. ‘Je hoort niet te fluisteren in gezelschap’.

fluisteren slecht voor je stem

Stem sparen

Wanneer we griep hebben, verkouden zijn, of last van onze keel of stem hebben wordt er vaak gefluisterd om de stem te ‘sparen’. Dit heeft vaak een averechts effect.
Mensen die hees zijn gaan meestal luid en gespannen fluisteren waardoor er hard contact tussen de stemplooien ontstaat. Dit zorgt voor irritatie van de stemplooien, waardoor deze kunnen zwellen, en je uiteindelijk nog verder van huis bent.

De betere optie

Als je last hebt van je keel of stem, kun je er beter voor kiezen om zacht te praten in plaats van te fluisteren. Over het algemeen trekt de heesheid (na een griepje) vanzelf weg, dus dan is stemrust een betere optie dan fluisteren. Ga in ieder geval niet forceren.