Is hout nog het beste materiaal voor je piano?

100 jaar geleden werden golfclubs, vliegtuigen, schoenen, speelgoed en piano’s van hout gemaakt. Anno 2017 is dat nog maar één van die vijf. Waarom worden piano’s nog steeds van hout gemaakt, net als begin vorige eeuw, waar alle andere producten doorgeëvolueerd zijn naar andere materialen en makelijen?

Tegenwoordig brengt een vliegende zelfbesturende robot met één druk op de knop je favoriete pizza naar je deur en kun je in de supermarkt live kijken naar de inhoud van je koelkast. Zou het dan niet tijd zijn om de piano te revolutioneren met efficiëntere, goedkopere materialen? Welke materialen zijn er dan en waarom zijn die nog niet gebruikt? Wij proberen deze vragen te beantwoorden!

Voor onbekende redenen heeft de pianoindustrie besloten om de ontwikkelingen in materiaalgebruik compleet de rug toe te keren en steevast door te gaan met het produceren van houten instrumenten. Een materiaal dat opgegeven is door vele andere producenten, wat de vraag opwekt waarom het geen gewenst materiaal meer is.
Het grote probleem van hout is dat het vervormt. Dit betekent dat de onderdelen van je piano kunnen krimpen, uitzetten, draaien, scheef staan, krom trekken en ga zo maar door. Dit resulteert er in dat je piano af en toe noten vervormd laat horen, of je ze zelfs helemaal niet meer kan aanslaan!

Dit komt omdat hout een organisch materiaal is, wat wil zeggen dat het altijd groeit. Daardoor is elke kubieke millimeter hout in de wereld van een andere structuur, wat er helaas voor zorgt dat er nooit 100% consistentie gegarandeerd kan worden. Hout neemt veel vocht op, wat betekent dat in de vochtige zomer, het vocht aan de lucht onttrekt en uitzet. In de winter is de lucht droog en krimpt het hout. Herhaal dit proces een aantal keer en het hout is onherstelbaar vervormd. Mede hierdoor is periodiek onderhoud aan de piano uiterst noodzakelijk. In dit onderhoud worden bijvoorbeeld schroeven opnieuw aangedraaid en wordt de slijtage door het uitzetten en krimpen gemeten.

Is er een alternatief materiaal?

De vraag is dan ook of er niet een alternatief materiaal is. Steeds meer onderdelen in de piano kunnen van composietmaterialen gemaakt worden. Pianoproducent Wessell, Nickel and Gross gebruikt deze composietmaterialen al in het slagwerk van hun piano’s wat hun slagwerken een boel meer duurzaamheid geeft. Composietmaterialen zijn materialen die samengesteld zijn uit verschillende basismaterialen, zoals in dit geval plastic en (koolstof)vezel. Ook roestvrijstaal is een composietmateriaal.

De reden dat dit nog niet groots opgepikt wordt, is omdat veel pianisten en liefhebbers zweren bij het geluid van een volledig houten slagwerk. Het feit dat zij dit vervolgens zo strak moeten onderhouden, nemen ze maar voor lief. Wat vinden jullie hier van? Blijven jullie bij hout of zijn jullie bereid de stap naar andere (composiet)materialen te maken? Dit lijkt ons een interessante discussie, dus brand vooral los!

Wanneer je je abonneert op onze pianonieuwsbrief, informeren wij jullie over nog veel meer tips, tricks en wijsheden rondom je piano! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Wil je nog iets kwijt over deze materiaaldiscussie? Laat dit dan weten in de reacties!