Het is lente, dus waarom niet je pianoroutine vernieuwen?

In deze tijd van het jaar worden veel dingen ververst. De uitverkoop is begonnen, de lenteschoonmaak kriebelt bij veel mensen en het is tijd voor nieuwe doelen. Een van die doelen (en dan vooral eentje die op pianospelen slaat) kan je pianoroutine vernieuwen zijn. Je weet het wel; iedereen heeft een routine die hij/zij al jaren uitvoert voordat er begonnen wordt aan het trainen of het pianospelen. Maar het kan ook wel eens verfrissend werken om iets compleet anders te proberen! Je pianoroutine vernieuwen is misschien wel de meest onderschatte manier van een nieuw jaar vers beginnen. Let op de onderstaande ideeën en doe inspiratie op om vers in 2017 van start te gaan!

Drink goed

Water is je beste vriend. Hier hebben we het al vaker over gehad, maar ook als je water drinkt kan het je helpen bij je pianospel. Drink ’s ochtends en ’s middags een glas koud water (misschien lekker met een schijf citroen of komkommer erin) en voor je avondrepetities kun je een kop kruidenthee proberen. Niet alleen is het heel gezond om genoeg water te drinken, maar genoeg vocht binnenkrijgen helpt ook op veel manieren met je pianospel – zo kun je je beter concenteren, beter herinneren, werken je spieren beter en je voelt je fijner!

Vergeet niet te stretchen (ja, echt!)

Ook bij pianospel kan het lonen om een paar keer diep adem te halen en je focus te vinden. Doe dit bijvoorbeeld op de volgende manier:
​Ga bij je piano staan, met genoeg ruimte om je heen om met je armen te zwaaien. Maak een klein sprongetje en land door je knieën om de klap op te vangen. Hierdoor kom je met je voeten in de meest natuurlijke positie te staan. Ga rechtop staan, kin iets naar boven als een trotse pauw, schouders ontspannen naar achteren. Probeer dan je handpalmen naar buiten te draaien terwijl je armen langs je lichaam hangen. Adem kort in en uit. Breng nu je handen langzaam naar recht boven je hoofd, terwijl je je armen gestrekt houdt. Teken dus met je handen een cirkel om je schouders heen, als het ware. Adem in deze beweging diep in. Wanneer je handen boven je hoofd, met de palmen tegen elkaar, elkaar ontmoeten, beweeg je ze langzaam recht naar beneden naar je borst, terwijl je rustig uitademt. Deze beweging helpt je om je ademhaling onder controle te krijgen en alle stress van je af te blazen.

Zet een concreet doel

Het is moeilijk om naar een doel te werken als je het doel niet concreet maakt. Of je nu een stuk leert om het maar te leren of omdat je echt gaat optreden; het kan lonen om voor jezelf een doel te stellen alsof je op die dag moet optreden. Bedenk dat het nu 1 juni is. Als jij een stuk ziet dat je wil leren (het helpt om hiervoor een stuk te kiezen wat je nog nooit geoefend hebt, om de variatie erin te houden) kun je net doen alsof je deze op 26 juli moet spelen voor je lokale muziekschool. Dit geeft je een lichte (gezonde!) druk om niet te stoppen met oefenen en zo kun je ook een planning maken hoe je op 26 juli probleemloos dit stuk kan spelen!

Met een beetje geluk kun jij dit jaar weer helemaal vers en met frisse motivatie beginnen! Blijf onze blog volgen voor meer tips! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag een leuke en leerzame pianoblog in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!