Hoe vaak heb jij iemand al horen zeggen; Ik kan echt niet zingen! Misschien heb jij jezelf er ook van overtuigd dat je niet kan zingen, maar zou je het stiekem wel heel graag willen.

Mensen zijn nou eenmaal gek op zingen. We zingen onder de douche, in de auto en we zingen vooral graag als we vrolijk zijn. Daarnaast luisteren en kijken we ook heel graag naar mensen die zingen. Denk alleen al aan alle talentenjachten op tv. Hoe leuk zou het zijn om zelf ook mooi te kunnen zingen! Dan hebben wij goed nieuws voor je, want iedereen kan leren zingen!

Zingen moet je leren

Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.

Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar. Door het beheersen van de juiste technieken en heel, heel, heel veel oefenen kan je goed leren zingen.

leren zingen

De juiste technieken

Om je stembanden om de juiste manier te gebruiken begin je bij het aannemen van de juiste houding. Ga staan en zet je voeten iets uit elkaar, zodat je longen op volle kracht kunnen draaien.

Denk er ook aan dat je vanuit je buik ademt in plaats vanuit je borst. Tijdens zangles doe je bijvoorbeeld ook oefeningen om op de juiste manier in en uit te ademen tijdens het zingen, zodat je niet zo snel buiten adem raakt.

Train die stembanden

Je stembanden bevatten spieren en hoe vaker je deze traint, hoe beter ze worden. Uiteraard kan je ook deze spieren beschadigen als je ze niet goed gebruikt. Begin voor het zingen daarom altijd met opwarm oefeningen, zoals het bekende ‘la la la la la la la’ waarbij je alle noten en de toonladder afgaat.

Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor je stembanden. Als je iedere dag een half uurtje zingt zal je merken dat je stembanden verbeteren en sterker worden.

Iedereen heeft een eigen stemgeluid

Dat iedereen kan zingen betekent natuurlijk niet dat je iedereen exact na kan zingen. Iedereen heeft namelijk een eigen stemgeluid. Bij de een ligt dat hoger dan bij de ander. Wanneer je veel oefent met zingen merk je vanzelf welke noten prettig liggen en welke noten misschien te hoog of te laag zijn.

Probeer voor het oefenen een artiest te vinden die ongeveer hetzelfde stemgeluid als jijzelf heeft. Dat maakt het zingen namelijk een stuk makkelijker en leuker.

Als je echt serieus aan de slag wil gaan met zingen is het aan te raden om professionele zanglessen te nemen.

Lees meer over zingen op Muziekschool.nl en bekijk ook eens onze zanglessen!