Ik ben Aletta Meijer. Zangeres, songwriter, zangdocente, oprichter van De Online Zangschool en mede-eigenaar van ZangPro. Ik schreef mijn eerste liedje toen ik 7 jaar oud was, en die passie is altijd gebleven. In dit blog ga ik je iets meer vertellen over de kopstem en spreekstem.

Veel mensen hebben geen idee wat ze moeten doen als ik van ze vraag of ze ’even iets in kopstem’ willen zingen. De kopstem en de spreekstem zijn beide termen die buiten de zangtechniek in het dagelijkse leven niet zoveel gebruikt worden, terwijl we zowel de kopstem als de spreekstem in zekere mate allebei gebruiken.

De spreekstem

De spreekstem is, zoals het woord eigenlijk al aangeeft, de stem waarin we spreken. Het heeft een wat laag karakter en wanneer we in de spreekstem zingen lijkt onze stem het meest nog op de stem waarmee we praten.

De spreekstem gaat maar tot een bepaald punt. Je kunt dus niet zo hoog in de spreekstem zingen, en wanneer je het toch probeert zul je merken dat je gaat knijpen met je stem, en dat het geluid wat er dan nog uit komt nogal geforceerd klinkt. Dat is het moment waarop je over zou moeten gaan naar de kopstem.

De kopstem

De kopstem heeft een wat hoger en liever karakter. Vaak is de kopstem voor vrouwen wat makkelijker te bereiken dan voor mannen. Dit komt omdat veel vrouwen voor een klein deel ook spreken in de kopstem.

Je zou kunnen denklargeen aan het moment waarop vrouwen iets liefs zien (Denk aan een lief kindje of dier). Kreten als ’aaaaaah wat schattig!’ of de ’goedemiddag’ van de dame die in de winkel werkt waar je binnen loopt, worden over het algemeen met de kopstem uitgesproken.

Toch zijn het niet alleen de vrouwen die in het dagelijkse leven gebruik maken van de kopstem. Het is vanuit ons instinct bepaald dat we de kopstem gebruiken als we tegen een baby praten. We willen het kind tenslotte niet bang maken met een laag geluid, dus zetten we een lieve stem op als we tegen een klein kind praten. Dat is de kopstem.

Zingen met de kopstem

9edc42d89ab01f631d4a79eca48b3b08

Een paar voorbeelden van liedjes die gezongen worden in de kopstem zijn ’Heaven’ van Do, en ’Loving You’ van Minnie Riperton. De kopstem klinkt hoog, lief en zacht. Je kunt in de kopstem lang niet zo goed volume maken als in de spreekstem, en tussen de spreekstem en de kopstem zit de zogenaamde stembreuk.

Je stembanden moeten als het ware even schakelen tussen de stemmen waardoor je, vooral wanneer je stem nog niet zo goed getraind is op dat gebied, een soort klik ervaren of zelfs een paar noten missen. Vooral mannen hebben weleens last van de stembreuk en vinden zingen in de kopstem vaak wat lastig, maar dit is met goede training goed te verhelpen.

Veel Succes!