Ik krijg vaak emails van mensen die het lastig vinden om lage noten te halen. Nu is het niet voor iedereen weggelegd om hele lage noten te zingen, maar zijn er wel allerlei tips en trics voor om die lage noten mooi te halen. Hier zet ik een aantal tips op een rij.

Je eigen stembereik

Als eerste is het belangrijk om te weten dat hoe laag en hoe hoog je kan zingen, alles te maken heeft met je eigen stembereik. Niet iedereen kan even laag, en dezelfde lage noten halen. Elk lichaam is anders, en elke stem dus ook. Word daarom niet onzeker als bijvoorbeeld Beyonce die lage noten wel haalt, en jij na weken oefenen die lage noten nog steeds niet in de buurt komt. Wees je bewust van je eigen bereik en je eigen beperkingen of grenzen.

Tips om lage noten beter te zingen

Wel zijn er manieren om lage noten beter te benaderen en om meer volume te halen bij het zingen van lage noten. Als eerste is het belangrijk om je keel goed te ontspannen bij het zingen van lage noten. Op het moment dat je keel gespannen en dichtgeknepen is, kan het zijn werk niet goed doen, en zal je zowel hoge als lage noten niet goed kunnen halen.

Let ook op dat je je kin niet tegen je borst aandrukt, of naar beneden beweegt. Het beste kan je hem op zijn normale positie laten staan.

lage noten leren zingen

Het strottenhoofd

Het strottenhoofd heeft van nature de neiging om wat mee te bewegen. Als je hoge noten zingt zal het strottenhoofd wat omhoog bewegen, en als je lage noten zingt zal het strottenhoofd wat naar beneden zakken. Dit kan bij het zingen van lage noten voor een mooie diepe klank zorgen, maar kan je ook beperken.

Je zou daarom kunnen proberen om het strottenhoofd op de neutrale plek te laten staan, terwijl je dezelfde lage noten zingt.  (Als je je niet bewust bent van je strottenhoofd, leg dan je hand maar eens op je keel en slik of gaap eens. Dan voel je dat het strottenhoofd beweegt.)

Kikker in de keel

Het is belangrijk niet te gaan zingen alsof je een kikker in je keel hebt, maar de lage noten in de spreekstem te zingen. Voel je dat je dan een meer neutrale klank krijgt, en dat je meer controle hebt over je stem en de lage noten? Als je strottenhoofd niet onderin je keel ligt kan je ook makkelijker volume maken.

Als laatste kan het goed werken om vanuit je gezicht breed te denken. In tegenstelling tot wat je normaal gesproken moet doen (lang ontspannen gezicht), ga je je gezicht heel lichtelijk breed aanspannen. Maar let op, niet te veel! Voel je hoe die lage noten nu wat makkelijker worden?