Leerdoelen voor je pianospel: zo stel je ze

Leerdoelen voor je pianospel kunnen je een grote boost geven in je leerproces. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald stuk dat je wil leren spelen, of een bepaalde vloeiendheid die je in je spel wil brengen. Door hier concrete doelen in te stellen, kun je gericht ergens naartoe werken en voel je je natuurlijk geweldig als je dat doel behaalt! Maar er zitten haken en ogen aan deze manier van werken. Zo kun je in een zwart gat komen nadat je een doel behaald hebt. Wat doe je hier aan? Wij geven een aantal tips om op de juiste manier leerdoelen voor je pianospel te stellen!

De nadelen van (verkeerd) doelen stellen

​Zwart gat

​Het kan een gevaarlijke valkuil zijn: (leer)doelen stellen. Het is een standaard deel van elke leerproces omdat het je voortgang meetbaar maakt. Maar wat zijn de nadelen dan? Een voorbeeld van een nadeel van het stellen van leerdoelen voor je pianospel, of voor andere toepassingen, is dat je na het behalen van het doel even niks hebt om te doen. Dit is een prima moment om even achterover te hangen en te genieten van je werk, maar het kan je ontwikkeling ook in de weg te staan. Het kan voorkomen dat je vergeet een nieuw doel te stellen en te lang in de rust blijft hangen. Hierdoor sta je weer een tijd stil en dat is niet ideaal als je net zo lekker op gang bent!

Te hard zijn voor jezelf

​Tijdens het werken richting je doelen ligt er ook gevaar op de loer. Het fenomeen doelen stellen betekent dat je leeft voor het behalen van dat doel en dat je waarschijnlijk pas tevreden bent als je dat doel behaald hebt. Maar waarom zou je jezelf niet wat meer geluksmomenten gunnen? Het leerdoel kan af en toe heel ver weg lijken en ondertussen heb je weinig zaken om je heen om je tevreden over te voelen of om je voortgang mee te meten.

​De oplossingen: onze tips voor het stellen van leerdoelen voor je pianospel

Wat een goede toevoeging aan je leerdoelen zou kunnen zijn, is een “stretch goal“. Dit betekent niet dat je elke keer voor het pianospelen even stretcht (ook al is dat vaak geen overbodige luxe), maar dit betekent dat je een (zeer) ambitieus doel zet om je op te focussen na je initiële leerdoel. Een beetje zoals Kickstarter-campagnes vaak een stretch goal hebben wanneer ze meer geld binnenhalen dan verwacht. De Kickstarters besluiten dan hun product beter/meer uitgebreid te maken en op die manier kan jij ook aan de slag gaan.

Voor het tweede probleem: probeer eens doelen binnen je doel te stellen! Sub-doelen kunnen je helpen je voortgang richting het grote leerdoel te plannen, te regelen en de voortgang overzichtelijk te houden. Stel je wil een bepaald stuk leren, probeer dat stuk dan in kleinere brokken op te breken en deze een voor een te leren. Combineer dit aan het eind van het traject en je kunt voordat je het doorhebt elk stuk spelen, hoe ingewikkeld het aan het begin ook leek!

​Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag twee pianoblogs in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!