Covers instuderenHoe studeer ik als drummer nu een cover in? Iedereen doet het anders. Waar de een het nummer 1000 x luistert om een globale indruk te krijgen zoekt de ander een tab op, waar weer een ander stukje voor stukje nootje voor nootje uitvogelt wat er nu precies gebeurd. Ik? Ik maak een leadsheet.

Afhankelijk van het aantal covers en de tijd die ik heb, studeer ik zoveel mogelijk in haar volledigheid in. Natuurlijk, op het moment dat ik een reeks clubshows speel voor een artiest waar de show heel concreet is, heb ik elk nootje tot in den treuren in mijn hoofd zitten en is er absoluut geen ruimte voor vrijheid. Mocht het gaan om die ene coverband om de hoek waarvan de drummer zijn been  heeft gebroken, tja, dan is het een ander verhaal. Een telefoontje: “Hey Daan! Wat doe je morgen? De drummer kan niet, gaat om 60 covers, kun jij komen?”.

Als de tijd tikt

Natuurlijk kom ik. Maar hoe studeer ik nu nog even 60 covers in? Ik heb nog 24 uur. Gelukkig doe ik het wel eens vaker dus kan ik van deze 60 covers rustig minder maken gezien ik een deel al toevallig ergens anders gespeeld heb, maar dan zijn er alsnog de overige nummers. Wat nu?

In dit geval werk ik niet nootje voor nootje. Ik luister het nummer en schrijf al luisterend op wat er gebeurd. Wat is het tempo, de globale feel en groove, waar zitten de knelpunten, gebeuren er bijzondere dingen en vaak ook welke “trappen” hoor ik? (Misschien dat de gitaarhoek hier een hoofdstuk voor jullie over heeft).  Als er een fill gespeeld wordt zoek ik deze in dit geval niet altijd uit, maar speel ik iets in de globale feel van de cover. Eigenlijk schets ik dus het liedje en kleur ik deze ter plekke in. Het voordeel hiervan is dat het voornamelijk snel werkt, het nadeel is dat het minder zorgvuldig is. Ik laat het er per klus vanaf hangen hoe ik het instudeer. Mijn voorkeur gaat uiteraard altijd uit naar volledigheid.

Covers instuderen

Covers instuderen op je eigen manier

Dit werkt voor iedereen anders en ik hoop dat jullie hiermee inspiratie krijgen om het voor jullie te laten werken. Iedereen doet dit anders, zoek wat bij je past. Een laatste tip die ik mee wil geven: koptelefoon op en speel de nummers even mee. Let op dat er dan niet vastgebeten wordt op de drums die er al zijn, want die hoort u op het podium niet meer. Denk dus vooruit en weet wat wanneer en waar gebeurd, globaal of de exacte partij. Een break is bijvoorbeeld niet gewoon ophouden met spelen omdat de rest van de band ook opeens stil is, maar een duidelijk punt waar gezegd wordt “stil nu!”. Hier moet men dus op voorbereid zijn en dit moet met overtuiging gespeeld worden. Vooruit denken dus.

P.S. Voor de mensen die niet bekend zijn met leadsheets, ik ga er absoluut even aandacht aan besteden met betrekking tot hoe ik als drummer een leadsheet maak die voor mij werkt. Eigenlijk is het een papiertje waar globaal in maten staat wat ik waar moet doen.

Meer interessante artikelen over drummen vind je op Muziekschool.nl. Neem ook meteen een kijkje bij onze drum cursus.