Leren drummen - Flam!
Inderdaad. Flam. Naar mijn mening een onderwerp waar een drummer nooit absoluut doorheen komt, daarom gaan we het nog even onder de loep nemen. Toevallig loop ik er ‘as we speak’ ook weer even tegenaan. Dus, even een stapje terug om de fundering aan te sterken. Dit is een flam:
U laat twee stokken vallen waarvan er één iets eerder aankomt. Dus in plaats van de “pa” die u op de snare hoort als ze tegelijk aankomen horen we nu een “pra” omdat ze niet tegelijk aankomen. Simpel toch? Nee. Niet zo simpel.
Als ik mijzelf terug hoor merk ik dat mijn flams op rechts “dichter” op elkaar zitten dan wanneer ik deze met links speel. Dat is niet de bedoeling. Het vervelende van flams is dat het om een minuscule timing gaat. Sterker nog, hoe beter we worden hoe kleiner de “grid” wordt, en we gaan ons er ook nog eens meer aan irriteren omdat we het opeens allemaal gaan horen. Wat moeten we nu hier mee doen?
Veel oefenen en terugluisteren
Uiteraard, veel spelen natuurlijk. Maar ook veel opnemen en terugluisteren. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit zo is, maar ik heb het idee dat hoe meer wij ons bewust worden van wat we doen en dit corrigeren hoe groter de kans is dat we dit in ons “fysieke geheugen” opnemen met als resultaat dat het een automatisme wordt. Als derde tip die ik nog even mee wil geven: toepassen. Ga flam-paradiddles spelen, improviseer flam-solo’s en flam zelfs de backbeat als experiment.
Conclusie: Analyseer, corrigeer en geniet van het resultaat wanneer u de opnames van januari vergelijkt met die van augustus. Cheers!
Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer handige tips om te leren drummen!