Leren drummen - Het podium op als drummer!

Hallo! Mijn naam is Daan Moerkens, Drummer, maar ook op andere instrumenten actief. Ik zit voornamelijk op het podium bij een (momenteel) breed scala bands en ben ook veel achter de schermen te vinden bij studioproducties, maar daar later meer over. Eerst gaan we het podium op als drummer!

Iedereen beleeft het podium op een andere manier, of het nu om drummers onder elkaar gaat of om compleet andere disciplines onder elkaar, dus ik kan jullie geen absolute waarheid vertellen. Toch zijn er wel degelijk een aantal dingen waar iedereen rekening mee moet houden op het podium. Maar wat is nu eigenlijk belangrijk om in de gaten te houden als drummer? Wat is jouw rol als drummer?

Van leren drummen in een klaslokaal naar het echte werk op het podium

Inderdaad, daar zit u dan. In dit geval staat u in mijn schoenen. Vanuit de veilige zone die reikt tot de laatste cymbal ziet u een zaal vol mensen en een band die u moet ondersteunen. Wat is nu belangrijk? Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar mijn ervaring verteld mij dat zeker in het kleinschalige circuit dit vaak vergeten wordt. Een drummer is meester van de tijd en bepaald hierbij wanneer zijn/haar mede muzikant iets speelt en hoe dit geïnterpreteerd wordt. Dit betekend niet dat andere instrumenten dit bij voorbaat niet kunnen bepalen, maar een band komt vaak wel het beste samen als alle bandleden qua timing kunnen gaan leunen op de expert, oftewel, de drummer. Dit is daarom een belangrijk aspect van het leren drummen.

Het podium op als drummer

En daar oefenen we op, niet?! Nee, niet alleen dat. Er zijn een hoop factoren die maken of een drummer zijn werk doet. Denk bijvoorbeeld aan het stukje “strakheid”. In de kopjes hiervoor dek ik al een deel(tje) van wat maakt of een drummer strak is of niet (door ervoor te zorgen dat de band succesvol kan gaan leunen), maar een ander aspect wat wij verstaan onder strak is het constant houden van het tempo (de tempi). De clicktrack is onze grootste vriend en ergste nachtmerrie…

De Clicktrack

Ik heb vaak discussies gehad over de clicktrack. Ja, ik ben het er mee eens dat het belangrijk is om een tempo vast te kunnen houden en ja ik vind het belangrijk dat een drummer goed op de click kan spelen, zowel live als in de studio. Maar daarnaast moeten we ons afvragen of de natuurlijk versnellingen en vertragingen van de drummer het geheel misschien wel muzikaler en spannender maakt? Een refrein ietsje sneller spelen maakt het misschien wel intenser? Hier is geen absoluut antwoord voor, het is om de een of andere reden altijd wel onderwerp van discussie. We willen net zo strak zijn als een computer, maar wel menselijk blijven klinken. Kan dit überhaupt wel? Of moeten we ons dan misschien afvragen of we dit echt willen?

Het podium op als drummer

Hoe dan ook, denk er even over na. We zouden kunnen zeggen dat de rol van een drummer het neerleggen van een fundering is, zodat de andere bandleden dit kunnen gebruiken om op te spelen. Zie het als een kleurplaat waarvan de drummer de lijntjes schetst en rest zich er met kleur op los kan laten. Succes!

Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer handige artikelen over drummen. Wil je graag leren drummen? Bekijk dan ook eens onze drumlessen!