Doorloop oefeningen Vandaag gaan we het hebben over een oefening waar ik zelf veel baat bij heb gehad, en to be honest, nog steeds veel baat bij heb: doorloop-oefeningen. Misschien herkent u zichzelf hier wel in. U speelt een fill, houd uw adem in, hoopt dat het einde van de fill ook nog een beetje mooi klinkt en hoopt al helemaal dat hij überhaupt uitkomt. Ja. Die ene maat was alweer een hele berg om te beklimmen. Gelukkig hebben we het toevallig weer gered. Of juist andersom! Daar komt de fill, heb ik er nog een in mijn achterhoofd, past die in het tempo en klinkt het met de muziek? Mooi! komt hij (weer)!

Doorloop-oefeningen

Zowel paniekspelen als instuderen (en eentonig blijven) kan absoluut maar is uiteindelijk natuurlijk niet waar we naartoe willen. Ik liep een tijdje met dit probleem, totdat ik van een docent een doorloop-oefening mee kreeg om mee te experimenteren tijdens het drummen. Sceptisch ging ik zitten. In-ear op de telefoon, tempo 80. Eerst even een groove. 4 maten. 8 maten. En nu een fill. 200 maten.

Het punt is nu dat de fill als het ware moet blijven “rollen”. Elke klap moet zorgvuldig, gecontroleerd en raak zijn, zonder enige vorm van paniek. Zelf zing ik ook altijd mee wat ik speel waardoor ik merk dat het geheel wat muzikaler wordt. In eerste instantie kunnen we de hi-hat mee laten lopen op de kwarten, maar als we later de fill wat intensiever willen maken is het helemaal niet raar gedacht om de hi-hat foot mee te laten lopen in lineaire patronen, verweven met paradiddle-achtige fenomenen. Zorg er in deze oefening altijd voor dat er een besef van downbeat is zodat de fill altijd beëindigd kan worden.

Begin simpel, gecontroleerd en maak het steeds ietsje moeilijker naarmate de tijd vordert. Verander in subdivisions, orchestreer en experimenteer. Doe dit en u krijgt meer controle over uw kit en besef van wat wat is. Naar mijn ervaring maakt hij mijn fills absoluut strakker en muzikaler. Dus. Doen.

Doorloop oefeningenP.S. Als we het hebben over besef van de kit. Enig idee wiens drumstel dit is?

Meer artikelen over drummen, vind je op Muziekschool.nl.