Leren drummen - Kennismaken met het drumstel
Als je wilt leren drummen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je aan begint en vooral om goed kennis te maken met het instrument. Daarom gaan we met dit artikel terug naar de basis en leggen we je precies uit hoe een drumstel (ook wel drums genoemd) is opgebouwd. Welke naam hoort bij welk onderdeel? Kortom, met behulp van dit artikel stap jij straks vol zelfvertrouwen achter je drumstel!
Het hart van het drumstel
De snaredrum heeft ondervel, waaronder een matje met gespannen metalen snaren zit. Dit zorgt voor dat scherpe geluid. De snaredrum wordt ook wel de ‘snare’ genoemd.
De trommels
Het is belangrijk dat de vellen van alle trommels op dezelfde manier zijn gespannen, zodat deze allemaal dezelfde klank geven. Je kan je drumstel van zoveel trommels voorzien als nodig is. Uiteraard zal je de drumlessen beginnen met een kleine selectie.
Eén van de eerste dingen die je tijdens drumles al snel krijgt te horen is dat je bij een drumstel nooit spreekt van een toonhoogte, maar van een klank. Dit komt omdat de trommels geen regelmatige geluidstrillingen produceren.
De trommels bespeel je met speciale drumstokken of brushes. Hierover is al een uitgebreid artikel geschreven.
De bekkens
Speciale bekkens zijn ook wel de ‘Splash’ en de ‘China’.
Leuke extra’s
Om alle bovenstaande onderdelen van het drumstel onder de knie te krijgen, kost natuurlijk even wat tijd. Voor de gevorderde drummer is het ook leuk om bijvoorbeeld een koebel, woodblocks, triangels, buisklokken of tamboerijnen toe te voegen. Hiermee maak je, je optreden extra bijzonder!
Lees ook onze andere artikelen over drummen op Muziekschool.nl of neem eens een kijkje bij onze cursus drummen.