Leren drummen met stokken! Welke? En waarom?

Veel van ons zijn het er over eens dat wij drummers over het algemeen mét stokken spelen. We komen er vaak niet onderuit en sterker nog, we gebruiken de natuurlijke “rebound” van de stok om bijzonder lastige dingen haalbaar of misschien wel makkelijk te maken. Maar waar kiezen we onze stokken eigenlijk op uit? En waarom? Wie wil leren drummen moet weten dat je niet zomaar voor stokken kiest.

drumstokken

Factoren

We moeten rekening houden met een hoop factoren. Denk hierbij aan hoe lang ze zijn, wat ze wegen, welke houtsoort het is, de dikte van de stok of het puntje (de tip) etc. Deze factoren beïnvloeden niet alleen onze ervaring met de stok, zoals hoe deze in de hand ligt. Ook de klank van het object waar deze op slaat. een voorbeeldje:

We pakken even de tip van de stok (het puntje, kopje, ronde ding). Alleen dit kleine ding zorgt al voor een wereld van verschil om een genre of stuk echt een extra zetje geven. Een drummer kan tussen een hoop verschillen kiezen, zoals bijvoorbeeld een grote of een kleine tip, die er voor zorgt dat de klank van met name de cymbals helder en transparant, of juist wat doffer en zwaarder wordt. De nylon of de houten tip beïnvloed de klank dusdanig in puurheid dat het ingezet kan worden als muzikaal wapen, mocht dit nodig zijn.

drumstokken2

 

Probeer en luister

Naast dit voorbeeld over alleen al de tip zijn er talloze verschillen voor het getrainde oor waarneembaar. Wanneer je leert drummen ga je deze verschillen ook steeds beter horen. Kies hierin zorgvuldig, per genre, band of misschien zelfs per nummer. Ga een keer naar een muziekwinkel met voldoende keuze en ga luisteren. Vaak staan er rekken met een hoop stokken om te proberen. Luister naar ze, op cymbals en vellen en voel naar wat fijn in de hand ligt. Doe research naar andere aspecten als houtsoorten, dikte etc. (no worries, ik kom hier op terug) en kijk naar wat als beste uit de test komt. Succes!

Wil je meer weten over alles wat met drummen te maken heeft? Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer handige artikelen over drummen. Wil je graag leren drummen? Kijk dan ook eens naar onze drumlessen.