Leren drummen - Muziek “lezen”?

Ja! Noten. Sorry. Ik ben het er ook niet altijd mee eens. Máár als ik heel eerlijk ben heeft het mij ook een hoop goeds gebracht. Ik wil het in dit artikel (nog) niet hebben over de grote vraag of noten lezen en van blad spelen goed is voor de muzikale ontwikkeling bij het leren drummen, maar eerder een spoedcursus met betrekking op wat het is en hoe het moet.

Laten we nu even beginnen met wat noten eigenlijk zijn. Ten eerste, niet verwarren met tonen. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik hoor nog steeds mensen het door elkaar halen (ja, echt waar.). Tonen hoort u, noten ziet u. That’s it. Klaar.

Ten tweede: toonduur heeft niets te maken met seconden. Men kan ze eventueel “tellen” noemen, maar ik zou zelf zeggen, noem ze bij naam. “Zou je die laatste 3 zestiende misschien weg kunnen halen bij die fill?”.

3: # is geen hashtag.

Ok, dat hebben we gehad. Nu even visueel. Gezien ik er vanuit ga dat alleen drummers dit lezen ga ik geen poging doen om sleutels te tekenen en dus eerst even de basis van wat we tegenkomen schetsen.

noten lezen

Tadaa! Een legenda. Komen ze bekend voor? Mooi! Niet bekend? Zo zien noten er uit. Inderdaad, u ziet het goed, het zijn breuken. Elke noot kan “vervangen” worden door een x aantal “snellere” noten, welke allemaal weer met elkaar gecombineerd kunnen worden. Laat deze verdeling waar ik steeds alles door 2 deel u niet op het verkeerde been zetten, gezien het namelijk ook door 3, 5, 7 e.d. gedeeld kan worden. Maar daar een andere keer meer over.

U ziet ook twee vieren staan links bovenin, welke de maatsoort aanduiden. In dit geval zitten er 4 kwartnoten in een maat die 4 kwartnoten duurt, wat betekend dat een hele noot de hele maat opvult. Het is een breuk, met een “teller” en een “noemer”. Het bovenste getal geeft aan hoeveel noten er in een maat zitten waar het onderste getal mij verteld wat voor noten dit zijn. Als er 6/8 staat kunnen er 6 achtste noten in een maat. Bij 3/4 kunnen er 3 kwartnoten in een maat. En ga zo maar door. Let hier even op. Luister naar Boromir.

Noten lezen

Metronoom

Maar hoe speel ik dit nu? Lastig om vanaf papier uit te leggen, maar ik ga het proberen: U mag een metronoom aanzetten op 100 BPM. We gaan uit van een 4/4 maatsoort. Elke 4 tellen is nu een hele noot en elke 2 tellen zijn halve noten. Dit zult u niet zo veel tegenkomen gezien een klap geen toon aanhoud. Daarna komt op elke “tel” een kwartnoot gevolgd of 2 achtste noten per kwart en uiteindelijk kan het 4 zestienden per kwartnoot zijn. Er gaan nu dus 16 zestienden in een maat (4 tellen). Ik raad aan hier wat audiovoorbeelden bij te zoeken, die absoluut over het hele internet verspreid zitten! Later wil ik het graag met jullie hebben over combinaties van al deze noten, oftewel, “rhythm cells”. Ik kom er op terug! Promise! Hoe belangrijk is noten lezen voor jou om te leren drummen?

Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer leerzame artikelen over drummen!