Onafhankelijkheid. Misschien al een lelijk woord op zich, zeker om in een blog te gebruiken. Excuses hiervoor, maar zo heet het nu eenmaal. Maar wat is het nu eigenlijk?

Met onafhankelijkheid bedoel ik in dit geval de kunst om verschillende ledematen in verschillende “ritmes” te bewegen. Het maken van deze verschillende bewegingen maakt dat we uiteindelijk onze grooves en fills gemakkelijker kunnen spelen en ingewikkelder kunnen maken mits we dit willen. Kortom, het is belangrijk. Trust me. Het is overigens ook een erg moeilijk onderdeel van het leren drummen. Again, trust me.

Hoe train je dit?

Ik hoor jullie nu al vragen: “maar Daan, hoe train ik dit dan?”. Ja da’s een leuke, dat kan namelijk op heel veel verschillende manieren. Het enige belangrijke gegeven wat we weten is dat elk ledemaat absoluut onafhankelijk moet zijn, dus laten we dan eerst het tegenovergestelde doen: alle ledematen absoluut afhankelijk maken? Zie hier:

leren drummen onafhankelijkheid

Dit is nu absoluut afhankelijk. Elk ledemaat doet alles op hetzelfde moment. Maar nu gaan we schuiven! Terwijl al uw ledematen door gaan gaat uw rechtervoet opeens iets anders doen. Deze schuift elke twee (of vier, acht, wat u wilt) maten een 16e op (later). De volgende zes maten zien er dan zo uit (niet op de nummertjes, groene ding en blauwe symbooltjes letten please):

onafhankelijkheid

Lukt ie? Ja? Top! En wat als ik u vraag dit nu met uw rechterhand te doen? Uw linkerhand? Daarna uw linkervoet? Mooi! Nu twee tegelijk: uw rechterhand en linkervoet?

U snapt al waar ik naar toe wil. Dit is een basis oefening hiervoor, maar u kunt dit uiteraard nog meer uitbreiden. Maak er een soort van code van voor uzelf en ga combinaties maken. Ga het nu maar in triolen doen. Red u het ook als u triolen in de handen speelt en zestienden in de voeten?

 Stapje verder, per twee noten. of per drie? uiteindelijk vol spelen? Dynamiek: red u het ook om alles heel hard te spelen behalve het schuivende deel?

 Onafhankelijkheid dus! Bijzonder lastig op den duur.. Succes!

Op Muziekschool.nl vindt u nog veel meer handige artikelen over drummen. Wilt u graag leren drummen? Bekijk dan ook eens onze drumlessen.