rimclick De “rimclick”! Het geheime wapen in het arsenaal van elke pop drummer. Sommige beweren zelfs dat er geen dynamiek kan bestaan zonder. Subtiel, maar toch krachtig. Tenminste, mits goed gespeeld.

Laten we beginnen bij het begin: wat is een rimclick? In mijn snare-nuance verhaaltje hebben we het er al heel kort over gehad, maar bij deze nog een keer, even voor de herhaling.

De rimclick wordt gespeeld door de stok met één zijde op het vel te leggen (links onder (voor uw linkerhand), en de andere zijde over de rand te leggen (rechtsboven). Uw hand legt u op de stok en u pakt deze vast tussen de duim en wijsvinger, zoals gewoonlijk. De overige vingers rusten ontspannen op het vel in een open houding (niet om de stok dus). De laatste stap is het optillen van de stok en het vervolgens weer neerslaan met een naar voren kantelende beweging.

“Ik zie veel drummers dit met de achterkant van de stok doen, moet dat?”

Nee, dat hoeft niet. Dat is smaak. Veel drummers vinden de achterkant echter “ronder” en “voller” klinken (wat logisch is, de stok heeft daar meer vlees). Wat ik hierin wel mee wil geven is dat er naar mijn ervaring een “sweet spot” is.

Let op de schroef

rimclick

Ik weet (nog) niet waarom, maar om de een of andere reden klinkt bij mij een rimclick altijd het best als ik deze in een rechte lijn met de schroeven van de trommel speel. Ik kies dus eigenlijk een schroef aan de onderkant, en pak voor de bovenkant degene die er recht tegenover staat. Warm en vol. Top!

In de praktijk is het naar mijn ervaring zo dat het altijd experimenteren is. Ik experimenteer nog steeds en vind dagelijks weer nieuwe manieren en klanken in nieuwe ruimtes met andere spullen. Hoe dan ook, dit is ook mijn advies. Experimenteer. U vind vanzelf de mooiste klank voor u met betrekking tot de rimclick. Succes!

Bekijk ook onze andere drum gerelateerde artikelen op Muziekschool.nl.