De meeste mensen ademen van nature hoog, zij gebruiken de zogenaamde borstademhaling. Bij de hoge ademhaling zie je het borstgebied uitzetten en de schouders omhoog gaan tijdens de inademing en weer naar beneden zakken bij de uitademing.

Tijdens het zingen is dat niet erg praktisch. Er komt dan al gauw veel druk te staan op het keel-gebied. Leren zingen vanuit je buik werkt het beste, en dat heeft alles met het middenrif te maken.

Het middenrif

Bij het leren zingen vanuit je buik is het zo, dat bij een buik ademhaling het middenrif na de inademing in een lage positie in je buik komt. Tijdens het uitademen/zingen komt het middenrif weer omhoog. Tijdens het leren zingen vanuit je buik wordt gebruik gemaakt van ademsteun. Zo wordt de uitvoer van adem gecontroleerd en wordt er voor gezorgd dat het middenrif langzamer omhoog gaat, waardoor je langere tonen en zinnen kunt zingen.

Maar hoe kan je leren zingen vanuit je buik?

Eerst is het belangrijk dat je leert ademhalen vanuit je buik. Tijdens het ademhalen via de buik zet de buikwand uit bij een inademing, en wordt de buik weer plat tijdens de uitademing. De borstkas zet dus niet uit en de schouders blijven ook op dezelfde plek en gaan niet omhoog tijdens het inademen. Als je het ademen via de buik onder controle hebt kan je over gaan naar zingen. Je ademt in via de buik (liefst door de neus) en ademt uit door te zingen.

Begin met simpele tonen

Ga niet meteen voluit zingen, laat je buik eerst aan het nieuwe gevoel wennen en begin met het zingen van simpele tonen zoals ‘oooee’. Controleer telkens even of de adem nog steeds via de buik gaat en niet toch omhoog is gekropen naar het borstgebied. Als het zingen via de buik goed gaat, kan je overgaan naar het zingen van hele zinnen, en tenslotte het zingen van hele liedjes. Succes met het leren zingen vanuit je buik!