Ok, dit was echt bizar toen ik dit voor de eerste keer deed, maar zo heerlijk! Er kwam een moment dat ik klaar was met het feit dat alles altijd maar in verband stond tot elkaar. Dat er altijd een bepaalde puls moest zijn, met een subdivision. 1 + 1 was altijd 2, en er waren geen uitzonderingen. Toen dacht ik: “ik ga mijzelf in tweeën hakken”. Ik wil dat mijn voeten en handen absoluut geen verbinding hebben. Het volgende ontstond:

lift-off

Een oefening. Een ostinato in de voeten en totale vrijheid in de handen. Vrijheid die zo extreem is dat er absoluut geen maatsoort, subdivision of rudiment aan te pas komt. Je zou het bijna a-muzikaal kunnen noemen, overal, op elke trommel en cymbal. Niet zozeer hard en luid, ook niet ongecontroleerd of ongenuanceerd, maar wel vrij van tijd.

lift-off

Dit is best lastig. Dit betekent namelijk dat het ostinato in de voeten, wat van alles kan zijn, door moet lopen zonder dat men er bij nadenkt. Het moet dus zo absoluut natuurlijk zijn dat het totaal geen moeite kost. In het begin zult u waarschijnlijk ook meteen merken dat uw handen invloed hebben op uw voeten en het ostinato zich dus aanpast aan uw denken.

lift-off

Een manier om dit te trainen: Versnellen en vertragen. Eerst een paar keer zonder ostinato, daarna met. Neem het op en probeer tijdens het spelen alleen naar uw handen te luisteren en dit mee te zingen. Als het spelen in de eerste instantie niet lukt probeer dan eerst gewoon te zingen. Dit mag alles zijn. Een liedje, een scatsolo, noem het maar op. Het punt is dat het absoluut niets te maken mag hebben met het ostinato wat u speelt.

Na dit een tijd te doen merkte ik dat ik eigenlijk een soort “mantra” creëerde. Een constant element in de voeten met een melodie in de handen. Het klonk een stuk muzikaler dan dat ik verwacht had en kan een te gek begin zijn voor een solo! Probeer het maar! Succes!

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Abonneer je dan op onze drumnieuwsbrief en krijg elke maand leuke en leerzame drumblogs in je mailbox! Vind je drummen zo leuk dat je er meer mee wil gaan doen? Neem dan al vanaf €1,- een maand drumles! Mocht je het niks vinden, blijven we even goede vrienden. Dan kun je het makkelijk weer opzeggen, zonder verborgen kosten of nare kleine lettertjes. Vind je het wel leuk (hopen we wel op!), dan ben je al voor €9,95 lid! Voor nu veel plezier met het melodisch slagwerk en we laten snel weer van ons horen!