Linkshandige gitaristen pech? Helemaal niet!

Gitaarspelen is een van die dingen die volgens veel mensen alleen weggelegd is voor rechtshandigen. Het gebeurt nou eenmaal niet vaak dat je een gitarist met zijn/haar linkerhand het plectrum ziet vastpakken. Maar het is niet zo gek of zo ongebruikelijk als je zou zeggen. Er zijn een groot aantal bekende gitaristen die de afgelopen decennia de linkshandigen goed vertegenwoordigd hebben op de grootste podia van de wereld. Om even een naam te noemen: Paul McCartney veroverde met zijn linkerhand de harten en oren van ongeveer iedereen in de jaren ’60 (en eigenlijk vandaag de dag nog wel). Maar hij was zeker niet de enige die zijn dominante linkerhand niet als beperking liet gelden. Kijk hieronder voor een aantal voorbeelden van grote gitaristen die met hun linkerhand de muziekwereld veroverd hebben!

1. Jimi Hendrix

Een van de revolutionairen van de rockmuziek en tot de dag van vandaag (een van de) beste gitarist(en) ooit: Jimi Hendrix. Ook Hendrix heeft in het begin van zijn carrière het probleem van zijn linkshandigheid moeten overwinnen, maar wat een overwinning is dat geweest! Hendrix heeft in de jaren dat hij actief was grote stappen gezet voor het gehele rock-genre met als resultaat een erfenis waar je u tegen mag zeggen.

2. Kurt Cobain

De frontman van (de originele) grunge-band Nirvana, Kurt Cobain, staat om veel dingen bekend, positief en negatief. Uiteraard heeft hij zichzelf legendarisch gemaakt door zijn geweldige songwriting en kenmerkende zangstem, maar we zouden bijna vergeten dat hij ook geweldig gitaar kon spelen. Met name tijdens de legendarische MTV Unpluggedsessie van Nirvana heeft Cobain ons laten zien wat hij allemaal met zijn linkerhand kon laten horen!

3. Albert King

Albert King is bekend van zijn geweldige blueshits waarmee hij artiesten als Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan heeft geïnspireerd tot grote daden. Gedurende de jaren ’60 heeft King de blues-sound gecombineerd met sterke soul-invloeden en wist daarmee zowel fans van R&B, blues en rock aan zich te binden.

4. Paul McCartney

Wat moet ik nog zeggen over McCartney dat niet al eerder is gezegd. Een van de beste artiesten, muzikanten, kunstenaars van het afgelopen decennium. Een enorm invloedrijke gitarist, zanger en songwriter van de jaren ’60 tot en met nu en hopelijk nog vele jaren! En ook McCartney deed dit allemaal als linkshandige. Als dat geen bewijs is dat jij het ook moet kunnen, weet ik het ook niet meer!

5. Al McKay

Tot slot licht ik graag nog een iets minder bekende gitarist uit, maar eentje die zeker wel zijn muzikale stempel op een generatie gedrukt heeft. Al McKay speelde als gitarist van Earth, Wind & Fire in de 70’s geweldige funkritmes met zijn linkerhand. McKay is niet een gitarist die je direct zou noemen als je je favorietenlijstje afgaat, maar wie is er geen fan van de sound van Earth, Wind & Fire?

Links, rechts of tweehandig – er ligt dus een wereld voor je open als je zo’n impact wil maken als bovenstaande mannen! Wil je gaan beginnen met gitaarspelen, of ben je al begonnen en zoek je wat tips en leuke oefeningen op je op gang te houden? Check onze blogpagina!