Een groot probleem van veel pianospelers is dat ze te veel uit de vingers proberen te halen en daardoor niet snel genoeg over de toetsen kunnen bewegen om snelle stukken te spelen. Hier zijn een aantal oorzaken voor aan te wijzen, maar een van die oorzaken is zeker dat men niet genoeg uit de polsen haalt: want als je met losse polsen speelt, wordt je spel vanzelf veel vloeiender! 

Om een beter pianospel te bereiken, is het een goed idee om bijvoorbeeld aan de positie van je handen te werken. Denk hierbij aan het losschudden van je polsen en het over je toetsen bewegen, niet met je vingers, maar vooral vanuit je pols en onderarmen. Hoe doe je dat? Hieronder vind je manier om jezelf te leren om vanuit je polsen te werken!

Vanuit je pols pianospelen – zo maak je snel stappen in de vloeiendheid van je spel!

Met deze techniek weet je zeker dat je pols vanaf nu het werk overneemt:

​Leer om het los te laten
Nee, wij gaan niet de therapeut uithangen bij Muziekschool.nl – al zijn we het in deze context helemaal eens met deze stelling: leer om het los te laten! Wanneer jij wil leren om vanuit je polsen te spelen, is er één ding dat je niet mag vergeten: alles moet vloeiend en dus losjes gaan. ​Smooth is fast and fast is good. Door alles vloeiend te houden, weet je zeker dat je vingers je niet zullen hinderen bij het spelen! Hoe werkt deze oefening?

  • Zet een leuk, gek liedje open schud je even helemaal los, van top tot teen
  • Ga voor een spiegel staan
  • Spreid je armen voor je uit
  • Span je armen helemaal aan, van je schouders tot je vingers
  • Laat alles los en laat je armen naast je lichaam vallen
  • Herhaal deze oefening een paar keer en herhaal hem daarna, maar laat dan alleen je onderarmen vallen. Dit kun je ook doen door je armen naast je te strekken en je onderarmen naar beneden te laten vallen
  • Wanneer je ook deze variatie onder de knie hebt, kun je doorgaan naar de laatste en meest belangrijke: het loslaten van alleen je polsen! Nu snap je vast ook de link met het pianospelen

​Wanneer het je lukt om deze oefening toe te passen bij je pianospel en dus met gespannen (niet overdreven gespannen) armen te spelen, waar je je polsen en daardoor je vingers constant laat vallen op de toetsen, in plaats van het spelen met je vingers zoals je typt op een toetsenbord, zul je ongetwijfeld grote stappen gaan maken met je spel! Door het toepassen van vloeiendheid in je spel kun je sneller stukken spelen, zonder dat het beoogde ritme uit de muziek raakt. Zeker een doel voor elke pianist, als je het aan ons vraagt!

​Weet jij nog een handige out-of-the-box oefening zoals deze om meer vanuit je pols te leren spelen? Of misschien weet je wel een andere oefening waarmee je je pianospel snel kan verbeteren, zonder uren en uren te oefenen? Voel je vooral vrij om het te delen in de reacties hieronder! Als wij een ding hebben geleerd van onze community, is dat iedereen elkaar graag helpt! Zoek je meer tips? Check dan eens onze (proef)lessen om je pianospel te verbeteren!