Het is belangrijk al die droge stof muzikaal te houden. Ik weet ook hoe het is om als een zombie droge stof door te spelen, om aan het eind van de rit maar te hopen dat je beter bent geworden. droge stofNewsflash: je wordt pas beter als je de droge stof muzikaal kunt toepassen. Kortom, je kunt beter minder oefeningen spelen en deze toepassen op allerlei denkbare muzikale manieren, dan de oefeningen a-muzikaal er doorheen rammen als je het mij vraagt. Ik weet dat hier verschillende theorieën over zijn, maar dit is mijn invalshoek.

 

Een manier om dit te doen is iets wat ik heel vroeg van docenten aangereikt kreeg: orchestreren. Een drumstel bestaat niet alleen uit een snaredrum. Een paradiddle hoeft dus ook niet alleen maar op de snaredrum gespeeld te worden. Het kan overal. Een voorbeeldje hiervan is de paradiddle-groove. Rechts op de hi-hat, en links op de snare. Kick op de 1 en de 3 en klaar. Nu is het een kwestie van experimenteren met volume en accenten. Leuk toch?

droge stof

In het vorige geval hebben we van de oefening een groove gemaakt, maar we kunnen er natuurlijk ook een fill van maken. Simpelweg 3 maten groove pakken en een maat fill met de oefening. Uiteraard niet alleen op de snare, maar gebruik uw fantasie. Gebruik randen, trommels en cymbals. Bij cimbalen wordt het extra spannend, gezien er ook opeens kicks onder gelegd kunnen worden voor die extra body (uiteraard kun je ook experimenteren zonder kicks, of ook kicks onder de overige trommels?). Een stapje verder kan zijn om als fill de rudiment met de voeten te spelen terwijl de handen een patroon door blijven spelen. Interessant niet?

Ik heb hier nog steeds veel baat bij. Het toepassen van wat je geleerd hebt maakt je een betere drummer en op deze manier leer je dit. Daarnaast, het maakt oefenen een stuk leuker, uitdagender, vrijer en last but not least, muzikaler. Succes!