Melodisch slagwerk en het speels leren

Melodisch slagwerk is een leuk onderwerp, gezien het ons meeneemt naar de wereld van de inferieure instrumenten die te maken hebben met vreselijke dingen zoals “melodie” en “harmonie”. Ugh.. Haha nee geintje. Ik ben zelf namelijk zo’n figuur die veel doet met solfège (moeilijk woord voor gehoortraining) en harmonieleer (minder moeilijk woord voor de leer van harmonie). Hoe dan ook, ik ben mij absoluut bewust van het belang dat we hebben bij het spelen van andere instrumenten en het begrijpen hiervan. Nu hoeven we niet meteen gitaar of piano te gaan spelen, er is een middenweg: melodisch slagwerk.

Denk aan een marimba, vibrafoon, of een xylofoon. Lijkt mij een redelijke middenweg, niet? Het Xylofoonleuke hiervan is dat we nog steeds technieken kunnen toepassen waar we al jaren op studeren en alsnog even iets nieuws beleven. Even wat anders. Wat verfrissing. Nu zoeken we de uitdaging ook ergens anders: namelijk in de melodie en harmonie. Dit opent een hele nieuwe wereld aan muzikaliteit.

Aan de slag

afbeelding1

Probeer eerst simpele melodietjes te spelen. Gewoon om een besef te krijgen waar alles zit en hoe het werkt. U zult merken dat bijna al het melodisch slagwerk goed te vergelijken is met een piano. Als u wat beter besef krijgt van waar alles zit kunt u proberen dingen tweestemmig te maken, of van majeur mineur maken etc. Dit vind ik altijd leuke spelletjes om er ook even mee te kunnen lachen in plaats van altijd dat serieuze trainen. Daarna kunt u proberen dit met 2 mallets per hand te spelen (zoals te zien op de foto) en ook de harmonie iets ingewikkelder te maken. Altijd leuk!

Hybride

Dan nu even een wild idee: Hybride? Melodisch slagwerk kunt u gewoon integreren in de drumkit die u al heeft staan (haal bijvoorbeeld de toms weg?). Stel u voor hoe eindeloos uw afbeelding2mogelijkheden nu worden! Een ostinato er onder en we kunnen echt goed klinkende dingen gaat doen! We zijn het stadium oefenen dan opeens voorbij.

Dit is wederom de rode draad die vrijwel in elke blog wil laten doorschemeren. Mijn insteek is nooit om u precies te vertellen wat u moet doen, of waarom, maar mijn insteek is altijd om u mogelijkheden te laten zien. Ik wil dat u creatief blijft binnen en buiten de drums. Succes!

P.S. Misschien dat ik later nog in detail inga op hoe al deze instrumenten precies werken, dat is namelijk ook zeer interessant. Dit is meer stof tot denken.

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Abonneer je dan op onze drumnieuwsbrief en krijg elke maand leuke en leerzame drumblogs in je mailbox! Vind je drummen zo leuk dat je er meer mee wil gaan doen? Neem dan al vanaf €1,- een maand drumles! Mocht je het niks vinden, blijven we even goede vrienden. Dan kun je het makkelijk weer opzeggen, zonder verborgen kosten of nare kleine lettertjes. Vind je het wel leuk (hopen we wel op!), dan ben je al voor €9,95 lid! Voor nu veel plezier met het melodisch slagwerk en we laten snel weer van ons horen!