Met je linker en rechterhand samen spelen op de piano (3 Tips)

Met twee handen tegelijk piano leren spelen kan in het begin best lastig zijn! Je linkerhand moet samenwerken met je rechterhand en dat ben je simpelweg niet gewend. En dan kan het best onwennig zijn om die twee samen te laten werken. 

In dit artikel zal ik je tips geven om deze twee beter samen te laten werken. 

Links en recht apart

Voordat je een nieuw liedje leert spelen is het belangrijk dat je eerst de linkerhand en rechterhand apart oefent. Concentreer je ook op één gedeelte tegelijk. Dus hak het liedje in stukjes en oefen bijvoorbeeld eerst alleen de intro. Probeer het gedeelte wat je oefent dus eerst met links foutloos te spelen en dan met rechts. Pas als dit goed gaat, probeer je het samen!

Zou je namelijk direct met twee handen tegelijk het liedje oefenen, kom je in de knoop en weet je niet meer wat je met links en rechts speelt.

Metronoom

Een vast ritme is heel belangrijk als je met links en rechts tegelijk speelt. Je wilt immers niet dat je linker- of rechterhand uitloopt doordat deze te snel of te langzaam speelt. Een metronoom kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Dit apparaatje geeft in een vast tempo tikjes of piepjes af, waardoor je linker- en rechterhand als het ware geforceerd worden om samen te spelen. Let erop dat je de metronoom eerst heel langzaam instelt, zodat je het jezelf makkelijk maakt. Pas als dit goed gaat, kun je de metronoom sneller instellen tot “normaal” tempo.

Herhaling

Tot slot zou ik je willen meegeven dat het belangrijk is dit regelmatig te oefenen. Je hersenen moeten nu eenmaal wennen aan het feit dat je linker- en rechterhand samen moeten werken. Het is daarbij logisch dat één hand makkelijker gaat dan de ander, met de dominante hand waarmee je ook schrijft zal je eenvoudiger kunnen spelen dan met de andere hand.

Maar blijf oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Het liefste elke dag of om de dag, ook al is het maar een paar minuten. Op die manier kan je brein wennen aan de beweging en het samenwerken van links en rechts.

Heel veel succes gewenst!