Gitaar stemmen: deze twee trucjes helpen je er mee!

Je gitaar stemmen is een noodzaak, want elk snaarinstrument raakt ontstemd. Temperatuur, luchtvochtigheid, vervoer of een verkeerde afstelling zijn allemaal oorzaken die ertoe bijdragen dat een snaarinstrument (sneller) ontstemd kan raken. Ook al kan je de sterren van de hemel spelen, als je gitaar ontstemd is klinkt het nergens naar.

Als je gitaar speelt is het van belang om altijd een stemapparaat of iets soortgelijks bij je te hebben. Mocht je dit toch niet hebben zijn er altijd trucjes om de gitaar in de goede stemming te brengen. Wanneer je veel gitaar speelt leer je op een gegeven moment om op gehoor te stemmen, maar hier zijn jaren en jaren oefening voor nodig.

Tegenwoordig zijn er heel veel tuner-apps (voor de smartphone en tablet) en cliptuners. Nog niet zolang geleden ging alles nog met een stemvork, op gehoor of via een ander instrument, tegenwoordig gebruikt men steeds vaker smartphones, tablets en cliptuners.

Gitaar stemmen met een cliptuner

cliptuner

Met een cliptuner ​kun je heel precies je gitaar stemmen, aangezien hij de trillingen meet van de snaar die je aanslaat. Hierdoor is hij zeer accuraat en betrouwbaar. Je klemt de cliptuner op de kop van je gitaar, zet hem aan en stemmen maar. Vaak zit er bijvoorbeeld een led lampje in de cliptuner met de kleur oranje en groen. Groen wil aangeven dat hij juist gestemd is mits je de juiste snaar aanhoudt.

Ook hebben de meeste cliptuners een microfoontje, waardoor hij niet perse op de gitaar hoeft geklemd te worden. Er zitten vaak twee standen op de cliptuner, namelijk clip (klemmen) en mic (microfoon). Bij de ‘mic’ werkt de cliptuner op geluid en is hij vaak minder betrouwbaar.

Gitaar stemmen met tuner-apps

gitaarstem apps

Tuner-apps zijn erg handig, vooral omdat je ze overal mee naartoe kan nemen. Je installeert ze op de smartphone of tablet, start ze op en stemmen maar. Alle tuner-apps werken met een ingebouwde microfoon van je device. De microfoon vangt het geluid van je snaar op en dus niet de trillingen, maar is vaak bijna net zo accuraat. Denk maar zo: je beoordeelt uiteindelijk ook op gehoor of de noot goed klinkt of niet!

De tuner-app werkt hetzelfde als de ‘mic’-stand van de cliptuner. Een goed voorbeeld van een app die al veel positieve reviews heeft (bijna 900.000 in totaal!) is GuitarTuna. Deze app is verkrijgbaar voor Android, iOS en Microsoft (dat is al een unicum) en is op alle platforms gratis! Dit is een makkelijke en goedkope manier om te beginnen met het stemmen van je gitaar. Eventueel kun je later overstappen op een cliptuner, wanneer je wat serieuzer wordt met je gitaarspel.

​Natuurlijk zijn er ook andere manieren om het gitaar stemmen makkelijker te maken. Als je begint met gitaarspelen kan ik je bovengenoemde opties aanbevelen. Hetzij een cliptuner of een tuner-app (GuitarTuna). Natuurlijk zijn er ook andere manieren, lees bijvoorbeeld deze blog maar eens. Mocht je nog vragen hebben laat dan even een reactie achter, dan beantwoorden wij hem zo snel mogelijk!