Voor zangers en zangeressen is de microfoon een onderdeel van hun instrument. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je het beste met de microfoon om kunt gaan.

Eerder hebben we gesproken over de juiste microfoon kiezen die het beste bij je stem past, in deze blog hebben we het over hoe je de microfoon gebruikt op het podium.

Slechte microfoon techniek kan het snel doen lijken alsof jij je stem niet goed gebruikt, terwijl een goede microfoon techniek jouw zangkunsten nog beter kan laten klinken.

De microfoon

De beste plaatsing voor je microfoon is recht voor je mond, of er lichtelijk onder, met de microfoon naar je mond toe gebogen. Je kunt de microfoon zelf vast houden, of hem op een standaard plaatsen. Houd ongeveer 2cm afstand, zodat de microfoon alle elementen van je stem kan pakken.

_65466889_adelesinging

Als je wat harder gaat zingen, maak je de afstand tussen de microfoon en je mond wat groter, om te voorkomen dat het geluid gaat oversturen. Je kunt de microfoon naar achter bewegen, of wat naar links of rechts. (Let wel op dat je de microfoon niet te ver van je mond verwijderd, anders verdwijnt je stem in de mix) Zodra je weer wat zachter gaat zingen, zet je de microfoon weer wat dichter tegen je mond aan.

Plaats je hand op de houder, en niet op de microfoon zelf. Dan heb je kans dat microfoon gaat rondzingen.

Close miking

De close miking techniek houdt in dat je heel dicht tegen de microfoon aan zingt. Afhankelijk van de microfoon (De ene is daar meer geschikt voor dan de andere), kan dat zorgen voor een mooi warm en diep geluid wat in sommige passages van een nummer goed van pas zou kunnen komen. Let wel op dat je stem niet dof gaat klinken, dus test altijd je eigen sound tijdens de soundcheck.

92e43a0990d02933fc946b1bdd4e41bc1

Je sound op het podium is afhankelijk van het geluid van de microfoon, de monitors, de mix met de andere instrumenten en de akoestiek in de zaal waar je staat.

Bewust van de microfoon

Wees je altijd bewust van je microfoon, en dat de microfoon alles wat je zingt even goed op pakt. Draai je hoofd niet weg aan het einde van zinnen, wanneer je naar je instrument of naar je bandleden kijkt. Het publiek zal dan stukken van jouw vocalen en tekst missen, en dat gaat ten koste van je optreden en de impact die je wilt maken.

Zie je microfoon techniek als een manier om jouw eigen sound te creëren, en als een manier om de controle over je sound te houden.