Ik ben Paul Keuzenkamp, vanaf mijn 14e gedreven gitaristmulti-instrumentalistcomponist, dus nu al zo’n kleine, pak ‘m beet, 42 jaar! Ik heb door de jaren heen veel studiowerk gedaan en ook altijd in bands gespeeld. Momenteel speel ik in een blues/ rockband waarmee we veel optreden in binnen en buitenland. In dit blog wil ik je meer vertellen over mijn eerste optreden.

2a

Het is inmiddels alweer zo’n 40 jaar geleden dat ik mijn eerste echte optreden deed met een band. Het was een openluchtfestival bij de Burcht in Leiden. Super spannend natuulijk dus je kon erop wachten dat er dingen fout zouden gaan en dat was natuurlijk ook zo.

Ik speelde destijds op een oude Gibson SG die ik van mijn vader had gekregen, als versterker had ik een Marshall top en box uit 1959.

Iedereen zweert daar nu bij en ze zijn tegenwoordig goud waard, maar ik vond het destijds maar een ouwe bak die het regelmatig liet afweten. Verder had ik een WEM copycat en een fuzzpedaal waarvan ik me het merk niet meer kan herinneren.

Het fuzzpedaal

De copycat was een echo apparaat dat werkte met een bandje die “loopte”, een bandecho dus en je voelt hem al aankomen, het bandje brak natuurlijk, tijd om dat nog te gaan fixen was er niet.

Het fuzzpedaal had ik van de zenuwen niet ingesteld en zodra ik het pedaal intrapte brak de hel los, een snoeihard kabaal en een gepiep van jewelste, Murphy’s law deed erg zijn best, wat mis kon gaan ging ook mis! Ik kwam er al snel achter dat optreden een heel andere belevenis is dan op je gemak repeteren in de oefenruimte.

3a
Nu is het gelukkig zo dat je van de dingen die mis gaan altijd het meest leert. Een ander voordeel is dat de apparatuur tegenwoordig een stuk betrouwbaarder is dan 40 jaar geleden, ik zou niemand aanraden te gaan touren met een bandecho, daar heb je tegenwoordig vele prima alternatieven voor, ik gebruik tegenwoordig een Boss DD7 daarvoor, die vind ik persoonlijk erg fraai klinken.

Advies

Mijn advies voor de beginnende optreders, zorg dat je spullen in orde zijn, neem altijd een back up gitaar mee, je wilt echt geen snaren gaan verwisselen tijdens een optreden, neem wat reserve snoeren en adapters mee en vergeet je gitaarband en je plektrums niet!
Zorg voor het optreden dat je versterker en je pedalen allemaal goed zijn ingesteld zowel qua volume als effect, je wilt niet het halve optreden aan je knoppen hoeven draaien.4a
Wat ook onmisbaar is is een stemapparaat, liefst een true bypass pedaal die je op de grond legt bij je andere pedalen.

En….het allerbelangrijkste….geniet ervan, optreden is het leukste wat er is en onthoud…., er is altijd baas boven baas, speel vanuit je hart, muziek gaat niet over techniek of zoveel mogelijk noten spelen, maar om wat je te zeggen hebt, er zijn altijd mensen die het goed vinden en mensen die het niks vinden, als je je daar druk om gaat maken is het eind zoek, kruip in je muziek en geef alles wat je hebt, dan ben je goed bezig en meer kun je toch niet doen!

Mocht je nog vragen hebben of advies willen, schroom niet en laat het weten in een reactie hieronder!