#NationalBookLoversDay: de beste boeken over muziek die jij moet lezen!

Omdat het vandaag nationale boekenliefhebbers dag is, presenteer ik vandaag een lijst waar jullie mee naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel kunnen lopen. Dit zijn namelijk boeken die elke muziekliefhebber geweldig gaat vinden. Of het nu gaat om EDM, oude rocksterren, fictie, non-fictie, of wat je dan ook liever leest: de achtergrondverhalen achter de muziek waar we nu allemaal fan van zijn kunnen minstens net zo mooi zijn als de nummers zelf. 

Amy, Cobain: Montage of Heck, Gimme Shelter, When You’re Strange, Marley. Zomaar een aantal documentaires over muzikanten die de afgelopen jaren veel indruk gemaakt hebben. Mensen horen graag de achtergrond van hoe hun favoriete artiest(en) groot is(/zijn) geworden. Vaak is dit omdat het begin van een carrière, vooral voor de ambitieuze muzikanten onder ons, zeer herkenbaar is. Op die manier is het makkelijker om jezelf te verbinden met je favoriete artiesten, waardoor je jezelf nog meer verbonden voelt met je idolen. Naast documentaires op tv of Netflix kijken, zijn er ook genoeg boeken om te lezen, om je favoriete artiesten beter te leren kennen. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet zodat jij de zomervakantie (en deze nationale boekliefhebbersdag) doorkomt!

1. Talking to girls about Duran Duran – Rob Sheffield

Een boek geschreven vanuit het perspectief van een jonge man die op zoek is naar twee dingen: ware liefde en een cooler kapsel. Het verhaal speelt zich af in de eighties (vandaar de titel) en neemt de lezer aan de hand van herkenbare scenario’s en pop-culture-references mee in dit toch voor velen nostalgische verhaal. Een heel leuk boek, vooral voor zij die in de jaren ’80 opgegroeid zijn!

2. Porcelain, A Memoir – Moby

Moby’s eigen autobiografie, of memoires zoals hij het zelf omschrijft, kun je vinden in het boek “Porcelain, A Memoir”. De artiest achter hits als “Natural Blues“, “Why Does My Heart Feel So Bad“, “Extreme Ways” en natuurlijk “Porcelain“, beschrijft hoe hij tegen alle verwachtingen in zichzelf in de jaren ’80 en ’90 op de kaart zette in het ondergrondse DJ-circuit in New York City en hoe het bijna-einde van zijn carrière uiteindelijk de doorstart bleek die hem legendarisch gemaakt heeft!

3. Jagger – Marc Spitz

Mick Jagger. Niet alleen frontman van The Rolling Stones, maar een rock ‘n’ roll-persoonlijkheid, als niet een rock ‘n’ roll-legende. Jagger’s avontuur naar onsterfelijkheid is minstens net zo interessant als die van Moby, want ook Mick Jagger is van ver gekomen. Jagger groeide op in het naoorlogse Londen, waar hij middels vele bekende en hiervoor onbekende omwegen naar zijn legendarische status is geklommen.

4. The James Brown Reader – Nelson George & Alan Leeds

Hoe kan je beter een beeld schetsen van “The Godfather Of Soul” dan vier verschillende schrijvers over vier verschillende decennia van Brown’s leven en carrière te laten schrijven. Middels deze biografie wordt een volledig beeld van James Brown’s leven als man en carrière als pionier in de soul beschreven zoals het nooit zou kunnen gebeuren door één enkele schrijver!

Als jij nog aanvulling hebt op onze suggesties, laat het vooral weten in de reacties en wij nemen het mee in de volgende editie. Heb jij andere vragen of opmerkingen, of raak je graag in contact met andere lezers van Muziekschool.nl? Ook dan horen we het graag hieronder! Wil je meer van dit soort blogs lezen? Kijk dan eens op onze blogpagina!