snaredrumVoor sommige is dit basiskennis, voor anderen echter, tjah, niet. Ik heb het over de mogelijkheden die een snaredrum allemaal met zich meebrengt met bijvoorbeeld betrekking tot de gewone slag, rimclicks en rimshots. Natuurlijk valt er veel meer uit een snaredrum te halen, maar nu eerst even dit. Denk er maar alvast even over na. Mocht dit een hoofdstuk zijn waar u welbekend mee bent sla het dan alstublieft over, er valt dan niets anders te halen dan herhaling (wat soms ook niet helemaal verkeerd is!).

Rimclicks en Rimshots

Ik zie het de laatste tijd veel gebeuren in kleine café’s waar een bandje aan rammelen is en ik eigenlijk alleen maar één enkele soort klap hoor. Vaak is dit óf een veel te harde rimshot die alle nekharen overeind laat staan óf een kleine tap die helemaal geen backbeat biedt en dus ook geen ruggengraat aan de band. Dit is een van de vele onderdelen waarmee een band staat of valt dus let hier op als drummer.

Ga er mee spelen. Probeer tijdens repetities te zoeken naar nuance, check hoe het klinkt en wat de band nodig heeft. Al met al, denk er over na. Te veel drummers “spelen gewoontjes” naar mijn mening. Dat is niet genoeg.

snaredrum 2Experimenteer eerst met taps (afstand klein houden), gewone slagen en rimshots (de rand en het vel tegelijk raken). Ga daarna maar eens kijken wat het verschil is tussen het midden en de rand van het vel. Hier valt bijzonder veel mee te spelen. Onthoud dat alle grootheden niet een dynamisch bereik hebben van 1 tot 3, maar van 1 tot 1000, en het zijn deze dynamische, soms minimale verschillen die het verschil kunnen maken tussen een lekkere backbeat en een vervelende klap die ergens rond de band zweeft.

Voor mij ging er een wereld open toen ik hier echt oprecht mee ging experimenteren en over na ging denken, en dit heeft mij erg geholpen (en helpt mij nog steeds) met sound in het algemeen en de sound bij bands. Besef ook dat dit een keuze is. Hoe wil je klinken? Vraag het je af en experimenteer!

Bekijk op Muziekschool.nl ook onze andere drum gerelateerde artikelen. Bekijk ook onze drumcursus.