Tegenwoordig worden steeds meer producten door consumenten thuis geprint, met hun 3D printer. Op zich valt dat te begrijpen. Je downloadt een gratis recept van internet, voert het op de juiste manier in op je 3D printer en laat hem zijn gang gaan.Dat kan misschien 24/48 uur duren, maar dat was je met verzending van de producten via internet ook wel kwijt geweest. Een uitkomst toch? In veel gevallen wel! Ook voor instrumenten worden steeds meer onderdelen 3D-printbaar. Eerder berichtten wij al over de mogelijkheden om je gitaar te 3D-printen en dan kan de piano natuurlijk niet achterblijven! Hierbij een aantal mooie voorbeelden van piano’s en onderdelen uit de 3D printer!
Het verschil tussen een “echte” piano en een 3D-geprinte piano hoeven we jullie niet uit te leggen. Een piano uit de 3D printer is een plastic piano, gemaakt met een soort plastic wat als een soort garen op een rol zit. Dit “touw” wordt dan laag voor laag op elkaar gesmolten in de bewuste vorm, waaruit dan een object ontstaat. Hiermee kan bijvoorbeeld servies geprint worden, maar ook accessoires, (kleine) meubels en speelgoed. Er wordt zelfs al gesproken over auto’s die 3D-geprint worden! En als je nog een oor nodig hebt…
De materialen van de 3D printer
Dit laatste geeft ook aan welke materialen er allemaal mee geprint kan worden. Dat is veel meer dan alleen maar plastic en wat andere kunststoffen. Denk bijvoorbeeld aan hout, krijt, koper en brons, PET (van de frisdrankflessen), rubber en zelfs goud! In de categorie piano’s is waarschijnlijk porselein het meest relevante materiaal wat 3D-geprint kan worden. Namelijk voor de toetsen! Hoe dat zo?
Pianofabrikant Steinway heeft zich gewaagd aan de eerste piano uit de 3D printer! Een flinke onderneming, maar in deze piano zijn meerdere onderdelen 3D-geprint. Onder andere de toetsen zijn 3D-geprint met porselein en verscheidene andere onderdelen zijn ook op maat geprint. Dit is uiteraard meer een test dan een serieuze piano, maar hij speelt wel:
Er worden er maar 8 van gemaakt en ze gaan voor ongeveer 3 ton per stuk, dus hij is niet voor iedereen. Lees er hier meer over!
Een ander idee om met je 3D printer te doen?
Een mini-pianootje om 6 liedjes mee te spelen! Bekijk hier hoe de Arduino Player Piano werkt:
Zo zie je maar weer, je kunt tegenwoordig de gekste dingen uit je 3D printer halen! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag een leuke en leerzame pianoblog in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!