Piano leren spelen via YouTube: de do's en dont's!

Pianospelen is voor velen een droom die buiten bereik lijkt, omdat er geen tijd is voor lessen of omdat het lastig is om de soms langdradige lessen leuk te houden. Er zijn tal van manieren om het jezelf aan te leren op een leukere manier, op een moment dat jou beter uitkomt. Eerder deze week hadden wij het al over piano leren spelen via een app en dit keer gaan we dieper in op een andere maar minstens net zo leuke manier om aan de slag te gaan: piano leren spelen via YouTube!

De beste kanalen

Er zijn een aantal kanalen die je op een gebruiksvriendelijke manier piano leren spelen via YouTube.

Marioverehrer laat op zijn YouTube-kanaal op een kleurrijke manier zien hoe je bekende nummers op de piano speelt. Alles van Beethoven tot Pirates of the Caribbean en Super Mario World en alles ertussenin komt voorbij. Langzaamaan kruipt deze pianist naar de miljoen subscribers, dus je bent in goed gezelschap om hier eens een kijkje te gaan nemen!

HDpiano richt zich al sinds 2008 volledig op het toegankelijk maken van pianocovers van bekende nummers. Een paar van hun best bekeken video’s zijn pianoklassiekers als “See You Again” van Wiz Khalifa & Charlie Puth en Coldplay’s “The Scientist“. Maar naast deze tutorials heeft HDpiano ook veel videos die je helpen je pianotechniek aan te scherpen.

De beste video voor beginners

Een goede video om mee te beginnen, is “How to play piano: The basics, Piano Lesson #1” van Lypur. Deze video legt in een kleine 25 minuten uit hoe een piano in elkaar steekt en wat je moet doen om er geluid uit te krijgen. Lekker eenvoudig, maar het helpt je wel op weg.

De beste video voor gevorderden

De video “Two-Hand Coordination – Intermediate/Advanced Piano Lesson by Jonny May” van Piano With Jonny Lessons is een wat meer gevorderde video, met de verdieping dat het ingaat op het gebruik van twee handen en de coördinatie die daarbij komt kijken.

En zo zijn er nog vele andere manieren om piano te leren spelen via YouTube. Het enige nadeel aan deze methoden? Het is niet mogelijk om via YouTube persoonlijke begeleiding te krijgen en de meeste filmpjes richten zich op het naspelen van een bestaand (pop)nummer. Ben je op zoek naar persoonlijke begeleiding, door ervaren professionals die de tijd nemen om te luisteren naar jouw vragen en razendsnel op jouw mailtjes antwoorden? En dat allemaal voor een schijntje van de prijs en moeite van een pianoleraar (de eerste maand kost je maar €1!)? Kijk dan snel naar onze aanbieding! We zijn er zeker van dat dit veel beter voor jou werkt dan piano leren spelen via YouTube. En het is ook nog eens leuker, want je hebt een echte persoonlijke instructeur! Onze pianoman Steven staat altijd voor je klaar als je ergens moeite mee hebt of als je gewoon een babbeltje wil houden over piano’s (of iets anders!). We horen graag van je!