Wat bedoel ik daar precies mee? Piano spelen met gevoel?

Iedereen kan piano leren spelen. Maar niet iedereen kan de juiste toon raken.

Dit heeft te maken met een mooie aanslag. Deze beheerst niet iedereen van nature. Maar wees gerust. Iedereen kan dit ontwikkelen tijdens pianoles ongeacht leeftijd of muzikaal gehoor.

Piano spelen met gevoel is niet alleen een kwestie van wat harder of zachter spelen. Als je alle toetsen hard aanslaat wordt het nummer al snel monotoon en saai. Er zit geen gevoel of dynamiek in. (Je speelt gewoon het nummer).

Hoe doe ik dat dan? Spelen met gevoel?

Pianospelen met gevoelBelangrijk is dat je het nummer eigen maakt. Je vertelt met het nummer een verhaal waarvan je wilt dat deze bij de luisteraar overkomt. Vertaal je emoties naar je spel (dit klinkt wat zweverig maar is wel de eerste stap voor een goede aanslag).

Ik vraag dan ook altijd het volgende aan mijn leerlingen tijdens pianoles:

Stel je voor dat je het nummer voor een volle zaal aan het spelen bent.  Is je spel dan  interessant genoeg voor de luisteraar? En hoe zorg je ervoor dat je het hele nummer de aandacht van het publiek vasthoudt?

Het begint vaak met een ontspannen houding. Schouders omlaag en ontspannen polsen. Door deze ontspannen houding zullen je vingers automatisch ook minder verkrampt zijn. Dit voorkomt dat je hard gaat spelen.

Luister tijdens het spelen naar je eigen spel. Welke stukken kun je kleiner (zachter) spelen en welke stukken kunt je juist meer accentueren (door wat harder te spelen)? Is dit nog lastig op gehoor? Schrijf het er dan gewoon bij! Word je bewust van je eigen dynamiek.

Neem je eigen spel op tijdens pianoles

Wat ook goed kan helpen is om je eigen spel op te nemen met je telefoon of camera. Ga de opname een paar  keer afluisteren. Waarschijnlijk hoor je al vrij snel of je te hard, zacht en monotoon speelt.

Het kan ook helpen om naar andere pianisten te gaan luisteren. Speel jij op dit moment een bekend pianostuk? Luister dan naar het origineel en hoor hoe de pianist dynamiek in het nummer toepast.

Maar het allerbelangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft tijdens het spelen. Want tenslotte ontwikkelt iedere pianist een eigen aanslag en dit maakt je juist uniek!

Lukt het jou om met gevoel piano te spelen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Op Pianopro.nl vind je nog veel meer leuke artikelen over piano spelen. Bekijk ook eens onze pianolessen.