Voor een mooi pianospel zijn ontzettend veel zaken van belang. Denk aan een goed onderhouden piano, de juiste technieken gebruiken en natuurlijk in alle rust kunnen spelen. Wat veel mensen vergeten is dat ook een goede zithouding cruciaal is voor je pianospel. Overigens is een goede zithouding niet alleen belangrijk om goed piano te kunnen spelen, maar natuurlijk ook voor je rug. In dit artikel besteden wij daarom graag wat meer aandacht aan waarom het zo belangrijk is om op je houding te letten tijdens het pianospelen en leggen we uit hoe een goede zithouding eruit ziet.

Zoveel voordelen

Wie veel tijd achter de piano doorbrengt zonder goed te letten op de zithouding, kan hierdoor last krijgen van zijn rug, nek en schouders. Met de juiste positie kan dit probleem voorkomen worden. Bovendien houd je het pianospelen dan veel langer vol, zonder dat je te snel last krijgt van een stijve nek of spieren.

Een goede zithouding helpt ook mee om het pianospel flink te verbeteren. Zo zal je merken dat de vingeraanzetting een stuk makkelijker gaat en je met meer precisie en gevoel de toetsen kunt aanslaan. Je totale uitstraling zal er ook veel beter uitzien, dan wanneer je als een zoutzak achter je piano gaat zitten.

Zithouding piano

Hoe ziet de beste zithouding eruit?

Allereerst is het belangrijk om ontspannen achter de piano te zitten. Wie gespannen speelt, maakt doorgaans minder mooie klanken. Zorg dat je goed rechtop zit en ontspan je schouders. Je bovenlichaam mag iets naar voren (vanuit de heupen), zodat je goed bij de toetsen kunt komen. Zet beide voeten stevig op de grond met eventueel je rechter voet op het pedaal.

Zorg dat je altijd recht voor de piano zit. Als je handen helemaal naar links of rechts bewegen tijdens het spelen, beweeg je alleen je bovenlichaam een klein beetje mee in dezelfde richting. Voorkom dus dat je tijdens het spelen over je bankje heen en weer schuift.

De juiste hoogte en afstand

Het spreekt voor zich dat je een pianokruk of bankje gebruikt waar je comfortabel opzit. Plaats liever geen los kussentje op je kruk of bankje, omdat die tijdens het piano spelen kan verschuiven.

Om te bepalen of je krukje op de juiste hoogte zit, laat je je armen ontspannen langs je lichaam hangen en kijk je naar je ellebogen. Zitten je ellebogen op gelijke hoogte met de toetsen dan zit je goed. Zitten je ellebogen veel hoger of lager dan de toetsen, dan zal je de hoogte van je krukje of bankje moeten aanpassen.

Ook de juiste afstand is natuurlijk belangrijk voor een goed pianospel. Om dit te testen ga je zitten en til je één knie op. Schuift je knie net langs de toetsen, dan zit je goed! Komt je knie tegen de onderkant van de piano of is er teveel ruimte tussen de toetsen en je knie, dan moet je dichterbij of verderaf gaan zitten.

Wij hopen dat deze tips je helpen om het pianospelen nog leuker en makkelijker te maken. Kijk voor meer leuke artikelen over pianospelen op Muziekschool.nl. Lees hier meer over onze eigen pianocursus.