Metronoom pianoWil je, je pianospel naar een hoger level tillen? Dan vind je hieronder enkele tips hoe een metronoom jou hierbij kan helpen.

Als je serieus bezig bent met het pianospelen is het misschien een idee om een metronoom aan te schaffen. Een metronoom kan je ontzettend goed helpen bij je oefensessies.

Wat is een metronoom?

Een metronoom is een instrument om het tempo aan te geven door middel van constante beats per minuut. Vandaag de dag zijn ze elektronisch en klinken als een click. (Tikjes)Iedere metronoom heeft verschillende tempo’s welke kunnen worden gebruikt. Dit gaat van 40 tot 240 beats per minuut. Door met een metronoom mee te spelen leer je in een vast tempo te spelen, hierdoor zal je pianospel een stuk strakker worden.

Waar kan ik een metronoom kopen?

Je kunt tegenwoordig heel makkelijk aan een metronoom komen. Voor nog geen 10 euro heb je al een metronoom. Deze zijn te vinden in de muziekwinkel, maar ook via het internet. Of misschien nog makkelijker… via je telefoon of iPad als app downloaden.

3 manieren om een metronoom te gebruiken tijdens jouw oefensessies

  1. Speel eerst het nummer een keer zonder metronoom. Vervolgens zet je de metronoom op het juist tempo en speel je het nummer nogmaals. Waarschijnlijk zul je op sommige stukjes vastlopen, of gaat het soms wat moeizaam.

Dit zijn juist de stukken die je apart moet gaan oefenen.

  1. Nog een handige oefening is om bijvoorbeeld toonladders te gaan oefenen aan de hand van een metronoom. Dit kan zowel met je linker als rechterhand. Speel in het juiste ritme van de metronoom. Hierdoor leer je constant te spelen en word je spel uiteindelijk strakker.
  1. Tel hardop mee met de metronoom.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om een metronoom te gebruiken als hulpmiddel bij je spel. Gebruik de bovenstaande tips om mee te beginnen.

Misschien is het nog wat lastig in het begin, maar het zal vanzelf eenvoudiger worden!

Veel succes!

Meer artikelen over pianospelen vind je op Muziekschool.nl. Bekijk ook eens onze piano cursus.