Wie goed piano wilt leren spelen moet natuurlijk veel oefenen. De meeste oefenuren zullen daarom bij jou thuis plaatsvinden. Als je in een vrijstaand huis woont kun je oefenen wanneer je wilt zonder beperkingen. Helaas geldt voor de meeste van ons dat we rekening moeten houden met onze buren. Je wilt natuurlijk niet je buren tot last zijn, maar zelf heb je zeker in het begin ook niet altijd de behoefte om jouw pianospel met iedereen te delen. In dit artikel geven wij je daarom een paar handige tips om in stilte jouw pianospel te kunnen oefenen.

De aanschaf

Het begint natuurlijk bij de aanschaf en welke keuze je daarin maakt. Een makkelijke optie is natuurlijk om voor een keyboard te gaan. Hij neemt niet alleen weinig ruimte in, maar biedt ook de mogelijkheid om er een koptelefoon op aan te sluiten. Een keyboard geeft natuurlijk niet zo’n mooie klank als een echte piano, maar voor het oefenen is het een prima optie. Naast het feit dat je er een koptelefoon op kan aansluiten, hebben keyboards ook een volumeknop waarmee je het geluid zachter kan zetten.

silent pianoEen andere optie is de Silent piano. Deze Silent piano is hetzelfde als een gewone piano met hamers, snaren en een houten zangbodem. Bij de bouw is er echter een extra elektronisch systeem toegevoegd die het mogelijk maakt om de klanken om te zetten in elektronisch geluid. Dit elektronische systeem schakel je in door een speciale pedaal in te drukken. Vanaf dat moment schakelt de piano over en leest een laserstraal de bewegingen van de toetsen en zet dit om naar geluid wat vervolgens door een koptelefoon gaat. De Silent piano combineert dus de voordelen van het mooie geluid van een echte piano met de mogelijkheid om te spelen zonder geluidsoverlast te geven. Een Silent piano kost ongeveer €5000,00. Toch klinkt deze piano nog steeds het mooist wanneer men speelt zonder het Silent systeem.

Het is ook mogelijk om het Silent systeem in een bestaande piano in te bouwen. De kosten hiervoor bedragen doorgaans €2000,00.

Oefenpedaal

Sommige piano’s beschikken over een zogenaamd oefenpedaal. Dit is een dempingssysteem waarmee het indrukken van het pedaal een stukje vilt tussen de hamers en snaren plaatst. Dit systeem brengt inderdaad het geluid een flink stuk terug, maar beperkt het pianospelen ook enorm.

Afspraken maken over pianospelen

Ondanks de vele elektronische snufjes die op piano’s toegepast kunnen worden, kan je als pianist ook proberen om gewoon goede afspraken te maken met je buren. Spreek bijvoorbeeld een vaste tijd af waarop jij ongestoord kunt oefenen. Ook kan het helpen om de piano tegen een binnenmuur te plaatsen en niet tegen een muur die je direct met je buren deelt.

Wil je graag meer handige tips lezen over pianospelen? Bekijk dan ook onze andere artikelen op Muziekschool.nl of neem eens een kijkje bij onze pianocursus.