Page content

Quatre mains spelen

Misschien heb je er al eens van gehoord: Quatre mains, de Franse benaming voor “vier handen”. Twee spelers aan één piano. De ene pianist bespeelt de hoge tonen van de piano, de andere pianist de lage tonen. In dit geval op 1 piano, maar je kunt er ook voor kiezen om twee piano’s te gebruiken.

Quatre Mains spelen

Wanneer je samen quatre mains speelt, dan speel je allebei een helft van een muziekstuk. De partijen zijn verdeeld in een hoge en in een lage partij (begeleiding & melodie). De partijen worden aangeduid met Primo (eerste partij) en Secundo (tweede partij).

Pianodocenten gebruiken quatre mains ook vaak in de les. Het is een leuke en leerzame manier om de leerling de melodie partij (secundo) te laten spelen en de begeleiding aan de docent over te laten. Deze partij is vaak ook iets moeilijker.

De pianisten studeren de partijen vaak individueel van elkaar in. Als je een quatre mains stuk van je pianodocent krijgt is dit ook het geval. Als je de partij goed beheerst ga je de partijen samenvoegen. Zo makkelijk is dit nog niet… Je moet goed naar elkaar luisteren om het juiste tempo te kunnen bepalen. Maar houdt de focus over je spel!

Welke problemen kan ik tegen komen bij het spelen?

  • Pedaalgebruik: De tweede partij (secundo) gebruikt de pedalen. Het is hierbij belangrijk dat deze speler ook goed luistert naar de eerste partij (primo)
  • Beperkte speelruimte: Het kan voorkomen dat door gebrek aan ruimte op het klavier de handen tegen elkaar aankomen. Dit is een kwestie van de vingerzetting aanpassen om dit te vermijden.
  • Bladmuziek: Bepaal van te voren wie de bladmuziek omdraait
  • Tempo: Dit is zowel het belangrijkste als het moeilijkste punt bij quatre mains spelen. Oefening baart kunst! En luister goed naar elkaar

Heb jij al een quatre mains gespeeld? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Comment Section

2 reacties op “Quatre mains spelen


Door Rob op 17 maart 2017

Heel, heel lang geleden, ver in de vorige eeuw, heb ik als jong ventje dit eens gedaan in de schouwburg van Heerlen.
De plaatselijke muziekschool had een ouderavond georganiseerd.
Maar om eerlijk te zijn kan ik me er niet veel meer van herinneren; het is meer dan 50 jaar geleden en kort daarna ben ik gestopt met pianospelen.


Door Steven op 5 april 2017

Hoi Rob, wat leuk om te horen dat je dit al eens 50 jaar geleden hebt gedaan! En ook al ben je kort daarna gestopt met piano spelen, je bent nooit te oud om het weer op te pakken 🙂 Dank voor het delen van je verhaal! Groeten, Steven

Plaats een reactie


*