Ik ben Shanice van der Fluit, 22 jaar en treed regelmatig op mijn band waarin ik toetsen en zang voor mijn rekening neem. In dit blog ga ik je iets vertellen over hoe je een ritme oefening kunt spelen aan de hand van een bekend nummer.

Een goed gevoel voor ritme en timing  is essentieel bij het bespelen van de piano. Zeker als je net begint met spelen is dit niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende manieren om je ritme te oefenen. Zoals klappen, een metronoom gebruiken of met je voet mee tikken. Maar je kunt je ritme en timing ook oefenen aan de hand van een bekend nummer.

In dit blog leg ik een ritmeoefening uit aan de hand van het nummer Prayer in C. Een popsong met een herkenbare beat. Die vanwege zijn vierkwartsmaat tevens uitkomst biedt om op een leuke manier je gevoel voor timing te verbeteren.

 Het schema:

Akkoorden:

A C E              (Am)piano2

C E  G             (C)

G  B D             (G)

D F A               (Dm)

Melodie:      

A      ABC

E     EFE

D     DEFD

F     FGFF

Met je linkerhand speel je de akkoorden zoals in het schema staat beschreven.

Het nummer bestaat uit vierkwartsmaten. Dit houdt in dat je ieder akkoord vier tellen vasthoudt. Vervolgens speel je met je rechterhand de melodie (zie schema en instructievideo). Een goede oefenmethode is om de handen eerst apart van elkaar te oefenen en je te focussen op het ritmisch spelen.  Als je dit goed beheerst kun je proberen om het nummer met twee handen te spelen. Begin niet te snel. Je kunt het tempo langzaam opvoeren.

Laat me in een reactie hieronder even weten of de oefening lukt, ik ben benieuwd!

Succes!