Page content

Ritme oefening voor op de piano!

Ik ben Shanice van der Fluit, 22 jaar en treed regelmatig op mijn band waarin ik toetsen en zang voor mijn rekening neem. In dit blog ga ik je iets vertellen over hoe je een ritme oefening kunt spelen aan de hand van een bekend nummer.

Een goed gevoel voor ritme en timing  is essentieel bij het bespelen van de piano. Zeker als je net begint met spelen is dit niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende manieren om je ritme te oefenen. Zoals klappen, een metronoom gebruiken of met je voet mee tikken. Maar je kunt je ritme en timing ook oefenen aan de hand van een bekend nummer.

In dit blog leg ik een ritmeoefening uit aan de hand van het nummer Prayer in C. Een popsong met een herkenbare beat. Die vanwege zijn vierkwartsmaat tevens uitkomst biedt om op een leuke manier je gevoel voor timing te verbeteren.

 Het schema:

Akkoorden:

A C E              (Am)piano2

C E  G             (C)

G  B D             (G)

D F A               (Dm)

Melodie:      

A      ABC

E     EFE

D     DEFD

F     FGFF

Met je linkerhand speel je de akkoorden zoals in het schema staat beschreven.

Het nummer bestaat uit vierkwartsmaten. Dit houdt in dat je ieder akkoord vier tellen vasthoudt. Vervolgens speel je met je rechterhand de melodie (zie schema en instructievideo). Een goede oefenmethode is om de handen eerst apart van elkaar te oefenen en je te focussen op het ritmisch spelen.  Als je dit goed beheerst kun je proberen om het nummer met twee handen te spelen. Begin niet te snel. Je kunt het tempo langzaam opvoeren.

Laat me in een reactie hieronder even weten of de oefening lukt, ik ben benieuwd!

Succes!

Comment Section

14 reacties op “Ritme oefening voor op de piano!


Door Phileine op 21 februari 2017

ik sluit me volledig aan bij de Karels 🙂


Door Karel op 15 februari 2017

Hallo Steven,
Ik ben niet zo’n mailer, maar ik moet toch even reageren op de ritme oefening “Prayer in C”, ik vind dit een geweldig stukje en had het ook gauw in de vingers. Mijn vraag is of je nog een aantal van dit soort ritmeoefeningen kunt opsturen. Daar zou ik heel blij mee zijn. Ik ben ook zeer tevreden met de naspeelvideo’s van de complete cursus.
De groeten van Karel
Groeten van Karel


Door Reggy van Doornum op 15 februari 2017

Hoi Steven, Leuke melodie en oefening. Vergis ik me of zijn de laatste 2 tonen van de melodie 2x F? Hartelijke groet, Reggy


Door Team Muziekschool.nl op 22 mei 2017

Goed opgemerkt Reggy! We hebben het gewijzigd. Groeten, Carina


Door Lien op 15 februari 2017

En hoor ik daar een fout in de laatste melodie? Er staat FGDD maar zoals ik het hoor moet het FDFF zijn…. of zit ik ernaast… heb als hulp even lettertjes op mijn toetsen geplakt….


Door Team Muziekschool.nl op 22 mei 2017

Hallo Lien, je hebt helemaal gelijk! We hebben de tekst inmiddels aangepast. Dank en groeten, Carina


Door Lien op 15 februari 2017

Ik krijg dit al als 2e les.
Klopt dat wel??
Ga het proberen hoor!! Maar lijkt mij een grote stap na een week alleen oefeningen om met 1 hand c tot c te spelen…


Door Team Muziekschool.nl op 24 mei 2017

Beste Lien, elke week krijg je een nieuwe les van ons in je inbox. Deze staan ook vermeld als “les 1”, “les 2”, etc. Deze ritme oefening is onderdeel van onze wekelijkse nieuwsbrief met algemene tips in verschillende moeilijkheidsgraden. Als dit dus een stap te ver is voor je, mag je deze les lekker overslaan 🙂 Hoe dan ook, succes met de pianolessen! Groeten, Steven


Door Karel op 1 februari 2017

Een leuke oefening die vrij snel onder de knie (in de vingers) te krijgen is.
Misschien kun je nog meer van deze oefeningen opsturen!


Door Steven op 13 februari 2017

Hoi Karel, goed te horen dat je hier wat aan hebt! We zullen meer van dit soort oefeningen proberen te plaatsen op de site in de toekomst. Gr. Steven


Door Charlotte Cosyns op 19 januari 2017

Beste Shanice,
Ik zie in de instructievideo enkel dat jij het nummer 1 keer voorspeelt maar een uitleg in stappen om dit aan te leren vind ik nergens terug in de video. Dit is ook de manier waarop Steven aan ons nummers aanleert. Ik ben nog maar net beginnen spelen (9 lessen starterscursus) en ik leer nog niet zo snel aan…

Groetjes,
Charlotte


Door Steven op 13 februari 2017

Hoi Charlotte, bedankt voor je feedback! We zullen hiermee rekening houden in de toekomst. We dachten dat een uitleg afdoende was in de tekst met een voorbeeld in de video, maar zullen deze uitleg voortaan ook nog eens meenemen in de video. Succes in ieder geval met de overige lessen, ga zo door! Groeten, Steven


Door eppo op 17 januari 2017

De melodie “F FGDD” wordt in de video als “F FGFF” gespeeld, of heb ik het mis?


Door Team Muziekschool.nl op 22 mei 2017

Klopt Eppo! Het staat nu goed in de tekst, dankjewel. Groeten, Carina

Plaats een reactie


*