De titel doet vermoeden dat dit artikel gaat over de gevolgen van roken voor je stembanden. Dat roken wellicht niet de beste keuze is, dat weet iedereen inmiddels wel. Echter ook niet rokers kunnen in de zomermaanden veel rook binnen krijgen, ook tijdens het zingen. In dit artikel gaan we het daarom niet hebben over sigaretten en sigaren rook, maar over rook afkomstig van barbecues en vuurkorven.

Zingen bij het kampvuur

Kijk jij ook zo uit naar die zwoele zomeravonden lekker bij het kampvuur zitten? Zo’n situatie leent zich natuurlijk uitstekend om een mooi lied te zingen. Maar wat doet die rook voor je stembanden en hoe beperk je de gevolgen? Iedere vorm van rook is slecht voor je stembanden. Na een avondje zingen onder het genot van een kampvuur of een stevig rokende barbecue kan je stem de volgende dag schor aanvoelen. Is dit gelijk reden tot paniek? Zeker niet! Desondanks is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Heb je voor de gezelligheid een avondje staan zingen en voel je de volgende ochtend dat je stem schor is? Probeer dan veel water te drinken en probeer je stem zo min mogelijk te belasten. Dan hoeft er verder weinig aan de hand te zijn. Ben je echter professioneel zanger(es) en heb je de volgende dag een belangrijk optreden? Dan is het verstandiger om de rook een beetje te mijden en vooral te genieten van het lekkere eten en de gezelligheid. Het zingen kan je dan beter even laten zitten.

zingen en stembanden

Geen zorgen

Natuurlijk hoef je geen zorgen te maken om de rook van een vuurkorf of barbecue. Maar als je hier tijdens de zomer dagelijks mee te maken krijgt, is het belangrijk om extra goed voor je stembanden te zorgen. Drink in dat geval dus veel water en geef je stembanden rust waar mogelijk. Als jij goed voor je stembanden zorgt kunnen ze bovendien best wel tegen een stootje.

Dan kan jij zonder problemen de sterren van de hemel zingen tijdens die heerlijke zomeravonden.

Op Muziekschool.nl lees je nog veel meer artikelen over zang! Bekijk ook onze zang cursus.