Royal Blood en het geheim van de onzichtbare band

De Britse rockband Royal Blood heeft in 2014 grote hits gehad met onder andere “Little Monster” en “Ten Tonne Skeleton”. Hun album “Royal Blood” ging platina en later dit jaar staat hun tweede studioalbum op de planning. Maar er is iets aan deze band wat de aandacht trekt van de gemiddelde gitarist. Niet de muziek (ook al valt dat bij velen in goede aarde), niet de bij-de-tijd-baardjes, maar het feit dat deze twee(!) mannen het geluid van een volwaardige band neer kunnen zetten! Hoe krijgen ze het voor elkaar om met zijn tweeën zang, drums, bas én gitaar neer te zetten? Wij verklappen hun geheim!

​Het is een ongebruikelijk idee om naar je favoriete band te gaan, twee man op het podium te zien komen en ze van start te zien gaan. En dit terwijl je toch duidelijk het nummer hoort beginnen met een gitaarriff over een dikke, vette basgitaar heen. Voor fans van Royal Blood is dit niets geks. Deze twee Britse mannen, Mike Kerr (26) en Ben Thatcher (29), startten in 2013 hun band toen Kerr uit Australië terugkwam van een sabbatical en daar al (onder dezelfde bandnaam) wat geëxperimenteerd had met spelen in een band. Het is (ons) niet bekend of Kerr en Thatcher geen extra bandleden konden, of wilden vinden, maar ze hebben absoluut het allerbeste van een slechte situatie gemaakt: Mike Kerr doet nu namelijk zang, lead- en riffgitaar én basgitaar. Hoe? Het geheim ligt voor zijn voeten…

​Het magische pedaal

royal blood pedalen

​Wat je hierboven ziet, is niks onbekends voor het getrainde oog. Maar dit is wel wat er tot nu toe bekend is van het geheim van Royal Blood. Het werkt zo:

​Het signaal van Mike Kerr’s basgitaar wordt naar een octaafsplitter gestuurd. Die stuurt twee signalen door: het reguliere bassignaal en hetzelfde signaal, maar dan een octaaf hoger. Het eerste signaal gaat richting de basversterker, het tweede signaal loopt door de equalizer en de overdrive en dan naar een gitaarversterker. Met een combinatie van verschillende pedalen die Kerr tot zijn beschikking heeft, kan hij vervolgens het ene signaal sterker laten doorkomen dan de andere, of één van de twee tijdelijk uitzetten zodat hij een bas- of gitaarsolo kan spelen.

​Twee instrumenten spelen met je voeten, dus…

​Het is knap dat deze twee mannen het aandurfden om deze methode te ontwikkelen en het heeft ze nu al veel gebracht. Hun nieuwste album staat voor juni 2017 gepland en de eerste single is inmiddels uit. We horen graag wat jullie er van vinden!

​Dus zo doen ze het! Het is altijd gaaf om te zien wanneer er weer iets compleet nieuws geprobeerd wordt en vooral wanneer dat zo succesvol gebeurt. Wil je meer van lezen? Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips, hints en lessen over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!