Simpele popliedjes om de gitaar voor op te pakken

Het kan af en toe heerlijk zijn om je hoofd leeg te maken als je al (te) lang bezig bent met je gitaaroefeningen. Een manier om dat te doen is om gewoon even iets anders te gaan doen, maar dan raak je al snel je ritme weer kwijt. Veel praktischer is om een pauze te nemen met een paar simpele oefeningen, zoals het spelen van bekende popliedjes! Door de herkenbaarheid van de nummers is het meestal veel leuker dan gewoon een paar akkoorden spelen. Wij noemen een aantal nummers waar je goed mee kan beginnen!

Af en toe wil je gewoon iets anders dan het leren van akkoorden, grepen en ritmes. Jezelf op een positieve manier afleiden terwijl je wel de gitaar in hand houdt, kan helpen om je focus te behouden terwijl je toch onstpant! Win-win toch? Met de onderstaande nummers moet je ver komen!

Je zou kunnen beginnen met deze popliedjes:

1. Elvis Presley – Can’t Help Falling In Love

Dit nummer komt tegenwoordig vaker terug in onze lijstjes, we weten het. Maar dat komt vooral doordat het zo’n toegankelijk, maar wel mooi nummer is. Wil je dit spelen zoals Elvis het bedoeld heeft? Plak je capo dan op de tweede fret!

2. Jeff Buckley – Hallelujah

Nog zo’n nummer waarmee je altijd goed zit – en eentje die verbazingwekkend makkelijk te spelen is, als je je best er op doet. In dit nummer komen vooral akkoorden C en A-mineur vaak voor, af en toe afgewisseld door F en G. Heb je die vier onder de knie? Dan zit je goed!

3. Luis Fonsi – Despacito

Jazeker, ook dé zomerhit van 2017 ontkomt niet aan onze lijst! Despacito is het perfecte nummer om op een zomeravond (als we die deze maand nog krijgen…) te oefenen op je akoestische of Spaanse gitaar. Met, of zonder (alcoholvrije) cocktail!

4. John Legend – All of Me

Dit pianonummer pur-sang kan ook op de gitaar nog wel goed gespeeld worden. Je houdt dezelfde akoestische charme, maar dan breng je het over naar je favoriete instrument – de gitaar! Je lijkt wel een componist!

5. Sam Smith – Too Good At Goodbyes

(Kroon?)prins van de akoestische nummers, Sam Smith, brengt met dit nummer zichzelf weer goed in de picture. Een nummer dat je zowel op de piano als op de gitaar goed kan spelen. Deze reken ik wel als íets lastiger, met akkoorden D-mineur (Dm), F, C en Gm als enige gebruikte akkoorden.

6. Oasis – Wonderwall

Dit is altijd een beetje riskant, want er zijn genoeg gitaristen die dit nummer vervloeken om de hoeveelheid beginners die het als maatstaf voor “het gitaar kunnen spelen” gebruiken. Laat mij dan ook eerlijk toegeven dat dit nummer echt een beginnersnummer is. Maar dat betekent zeker niet dat dit een minder leuk nummer is om wat loze tijd mee te doden!

Ken jij nog meer nummer die leuk zijn om te spelen, maar wel toegankelijk blijven? Oftewel: ken jij nog meer simpele popliedjes waar je de loze tijd tussen je gestructureerde oefeningen mee kan doorbrengen? Laat het ons en je mede-cursisten weten in de reacties hieronder!